Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

Redacteur: Tjerk de Reus

De Sjeik in de Domkerk

Maurits Berger spiegelt in De Sjeik in de Domkerk het leven in islamitische landen aan dat in Europa. Vanuit verschillende invalshoeken belicht hij de vermeende tegenstellingen tussen de Europese en de Arabische wereld. Hij kiest hiervoor met name onderwerpen die buiten de geijkte discussies liggen. Zo schrijft hij over de westerse en Arabische opvattingen over cultuur (een Arabier leest niet in gezelschap), over mannen (Arabische mannen lijden ook onder de man-vrouwscheiding) en over de Holocaust. Maar ook de bekendere thema's als sharia, democratie en religieuze tolerantie komen aan bod.

Berger zoekt naar verklaringen voor het gegeven dat moslims zich zo anders gedragen dan wat wij gewend zijn. Op het eerste gezicht lijkt het gedrag van moslims lijnrecht in te druisen tegen alles wat westers is. Maar de overeenkomsten blijken na lezing van dit boek groter dan de verschillen.

Maurits Berger (1964) is advocaat en arabist. Per 1 maart bezet hij de leerstoel 'The Sultan of Oman Chair of Oriental Studies' aan de leidse Universiteit. Hij heeft gedurende zijn studie een jaar in Egypte gewoond en was verkiezingswaarnemer in Gaza en in Jemen. Je proeft dat Berger de islamitische cultuur van binnenuit kent. Het is dan ook een verdienste dat hij complexe zaken voor een Nederlandstalig publiek toegankelijk maakt. In een tijd waarin sommigen in stereotypen dreigen te blijven hangen, is De Sjeik in de Domkerk een welkome aanvulling. (WillemHenri den Hartog)

Maurits Berger, De Sjeik in de Domkerk - Overeenkomsten en verschillen tussen de Arabische en Europese wereld, Uitgeverij Contact, Amsterdam 2008, 176 blz., € 16,90.

Dit artikel is eerder verschenen in CV•Koers, opinieblad voor de christen vandaag. Zie ook: www.cvkoers.nl en www.tjerkdereus.nl.
©CV•Koers/Tjerk de Reus.