Dit lijvige boek is uniek van opzet: het is een managementboek met een sterke cultuurfilosofische ondertoon. In De aarde is plat beschrijft de bekende Joods-Amerikaanse journalist Thomas Friedman de gevolgen van de opkomst van nieuwe economieën zoals China en India. De opkomst van zulke economieën zorgt voor een nieuwe (derde) fase in het globaliseringsproces. Friedman ziet de mondialisering van landen en regeringen als de eerste fase van globalisering.
Dit proces heeft zijn wortels in de ontdekkingsreizen. De tweede globaliseringsgolf is die van de mondialisering van bedrijven in de twintigste eeuw. In onze eenentwintigste eeuw vindt nu de derde fase plaats: de mondialisering van het individu. De aarde is daarom klein en plat geworden. Personen op deze wereld kunnen in no time met elkaar contact hebben en kansen grijpen die voorheen slechts voor een beperkte elite waren weggelegd. Friedman noemt dit positieve verbeelding. Op wereldschaal kunnen we nu met elkaar samenwerken en concurreren.
Als christen kun je je de vraag stellen of dit mensbeeld niet al te positief is en of iedereen op deze bol echt toegang heeft tot de mondialisering. Het neemt niet weg dat dit boek veel stof tot nadenken geeft en vragen oproept waar we ons niet meer achter kunnen verschuilen.
Thomas L. Friedman: De aarde is plat - Ontdekkingsreis door een geglobaliseerde wereld, Editie 3.0, Uitgeverij Nieuw Amsterdam, Amsterdam 2008, 688 blz., € 19,95
Dit artikel is eerder verschenen in CV•Koers, opinieblad voor de christen vandaag. Zie ook: www.cvkoers.nl en www.tjerkdereus.nl.
©CV•Koers/Tjerk de Reus.