Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

Redacteur: Jeannette Wilbrink-Donkersteeg

Violet krijgt drie aanzoeken in één week

”Violet is twintig, naïef en hopeloos romantisch”, waarschuwt de achterflap van Lynn Austins bestseller ”Ware liefde”. Daarmee is geen woord te veel gezegd.

Violet logeert bij haar oma en drie oudtantes in Chicago. Aangezien in deze stad ook haar moeder woont, sinds die haar verlaten heeft toen ze nog klein was, gaat Violet naar haar op zoek. Er is echter meer dat de gemoederen van de lezers moet bezighouden.

In Chicago kan Violet de spraakmakende Wereldtentoonstelling bewonderen. Verder hebben de oude dames bij wie het meisje logeert, ieder hun eigen plan met haar. Tante Agnes probeert Violet te koppelen aan een rijke jongeman; oma vindt een arme evangelist juist heel geschikt, tante Mathilde -die haar meeneemt naar demonstraties voor vrouwenkiesrecht- raadt haar aan helemaal niet te trouwen en tante Birdie adviseert haar alleen uit ware liefde te trouwen.

Waarom verliet Violets moeder haar en met wie zal het meisje uiteindelijk trouwen? Die twee vragen en de laagdrempelige manier waarop ze worden uitgewerkt, prikkelen menige lezer, zo laten de christelijke boekentoptiens momenteel zien.

Ondertussen krijgen die lezers ook nog een aardig beeld van Chicago aan het einde van de achttiende eeuw en bovendien ademt het boek een christelijke sfeer.

Toch hoef je geen al te kritische lezer te zijn om de nodige vragen op te voelen borrelen. Zowel de -zwart-witte- personages als de -soms bizarre- ontwikkelingen komen niet altijd geloofwaardig over. Neem het feit dat Violet maar liefst drie huwelijksaanzoeken in één week krijgt! Wellicht had dit boek ook meer overtuigingskracht gehad als het niet in de ik-vorm was geschreven. Het is nu hoofdpersoon Violet zelf die duidelijk moet maken hoe naïef en hopeloos romantisch ze wel is, en dat komt gewild over.

Veel zinnen zijn slecht geschreven of slecht vertaald. ”Ik probeerde me te binnen te brengen”; „Ik sjokte naar boven en pelde mijn vieze jurk uit.” Daarnaast zit de roman boordevol geforceerd grappige passages, die inhoudelijk tamelijk onzinnig zijn. „Wat is dat voor gerommel?” vroeg ik. Ik hoopte maar dat het niet het bonken van mijn hart was, hoorbaar voor iedereen.”

Deze kanttekeningen laten onverlet dat je met deze populaire pil een paar ontspannen uren kunt doorbrengen.

N.a.v. ”Ware liefde”, door Lynn Austin; uitg. Voorhoeve, Kampen, 2007; ISBN 978 90 297 1841 7; 463 blz.; 20,95.