Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

Redacteur: Tjerk de Reus

Omhoog kijken in platland

Problemen tussen geloof en wetenschap zijn oplosbaar. Niemand hoeft zich in de hoek gedrukt te voelen door wat 'de wetenschap' zegt. Dat is de optimistische sfeer van het boek Omhoog kijken in platland - over geloven in de wetenschap. 

Dit lijvige boek wil allereerst helderheid bieden met het oog op de verhouding tussen geloof en wetenschap. Maar vervolgens waaiert deze centrale thematiek breed uit in een reeks interessante onderwerpen. De vraag of de Bijbel historisch betrouwbaar is passeert de revue, evenals de vraag of bidden wel helpt. En hoe het zit met de vrije wil en het bestaan van de geest en/of de ziel? Ook kunstmatige intelligentie en het bestaan van een objectieve moraal krijgen aandacht. Het is kortom een ruim opgezet boek. 

Het moderne wereldbeeld, dat in hoge mate door de wetenschap wordt bepaald, ervaren christenen vaak als een bedreiging. Dit boek vertrekt niet vanuit die vrees, maar beschouwt juist het verlichte modernisme als bekrompen. Dat is een geluid dat in de afge!open decennia ontbrak in het publieke debat. Christenen moeten zich natuurlijk ook niet in een hoekje gaan zitten vastklampen aan hun 'onzinnige geloof'. De markt op, het debat aangaan - want het christelijke verhaal is ijzersterk!

Cees Dekker, René van Woudenberg, Gijsbert van den Brink (red.), Omhoog kijken in platland - over geloven in de wetenschap, Uitgeverij Ten Have, 432 blz., € 24,90. 

Dit artikel is eerder verschenen in CV•Koers, opinieblad voor de christen vandaag. Zie ook: www.cvkoers.nl en www.tjerkdereus.nl.  
©CV•Koers/Tjerk de Reus.