Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

Redacteur: Tjerk de Reus

Tegen de onverschilligheid

Levenskunst is een thema dat vandaag veel wordt bediscussieerd. Dat vindt zijn neerslag in congressen en cursussen, in spirituele evenementen en natuurlijk in vele boeken. De humanistische filosoof Joep Dohmen schreef een van de betere boeken in dit genre: Tegen de onverschilligheid. Hij voert hierin een 'pleidooi voor een moderne levenskunst'. 

Twee dingen kenmerken Dohmens benadering: hij is uiterst kritisch jegens allerlei aspecten van de huidige samenleving, zoals consumentisme, de cultuur van genot, de onderlinge vervreemding en het altijd maar druk-druk-druk. levenskunst is uit de greep raken van dit alles. Dohmen pleit voor een grondige bezinning op te maken keuzes en op je levenskoers.Anderzijds wil hij niets voorschrijven en levert hij dus geen 'geografie van goed en kwaad', zoals andere denkers op dit vlak graag doen. Hoe zou hij ook als humanist? 

Maar dat maakt dit boek ook wat onbevredigend. Een ruimer per spectief op leven en dood ontbreekt. De zin van het bestaan moet je zelf 'maken'. Het blijft allemaal binnen de grenzen van tijd en ruimte, zonder religieuze oriëntatie. Is dat een bezwaar? Ja, natuurlijk! Maar het is geen reden dit boek ongelezen te laten. Dohmen biedt een stevige tijds- en cultuuranalyse, met belangwekkende aanzetten om niet klakkeloos mee te gaan in de maalstroom van de dominante cultuur. (Tjerk de Reus)

Joep Dohmen, Tegen de onverschilligheid - Pleidooi voor een moderne levenskunst Uitgeverij Ambo, 320 blz., € 19,95. 

Dit artikel is eerder verschenen in CV•Koers, opinieblad voor de christen vandaag. Zie ook: www.cvkoers.nl en www.tjerkdereus.nl.  
©CV•Koers/Tjerk de Reus.