Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

Redacteur: Willem-Henri den Hartog

Missionair is mogelijk

We leven in een tijd met nieuwe missionaire kansen. Diverse kerken hebben pioniers in dienst die proberen te ontdekken hoe je deze kansen het beste kunt benutten. Drie evangelisten, verbonden aan de IZB, - Jurjen de Groot, Niels de Jong en Arjan Markus - hebben hun ervaringen gebundeld in het boekje Missionair is mogelijk. Op deze manier hopen ze andere kerken van dienst te zijn bij het serieus nemen van hun missionaire roeping. 

Vragen die aan de orde komen, zijn onder meer: Waar moeten we als kerk beginnen? Welke doelgroep willen we aanspreken? Welk type activiteiten kies je dan? En: hoe gaan we om met vrijwilligers? Om kerkelijke gemeenten op weg te helpen, geven de auteurs een concreet plan van aanpak, met aandacht voor beleid, het omzetten van beleid naar praktijk, randvoorwaarden voor een goed werkend missionair traject et cetera. Het geheel wordt afgesloten met een bede om de Geest, want de auteurs belijden dat we in alles afhankelijk zijn van de drie-enige God. 

Tegen een zeer aantrekkelijke prijs biedt dit boek erg veel goeds. Een sterk punt is dat men aansluit bij de verschillende behoeften die kunnen leven bij de 'doelgroep'. Buitenstaanders komen vaak niet door één evangelisatieactie tot geloof. Vaak gaat iemand 'van buiten de kerk' door verschillende fasen heen voordat hij uiteindelijk een discipel van Jezus Christus wordt. Tegen die tijd heeft hij al heel wat contacten met christenen en het christelijk geloof gehad. Het is goed om dit in het achterhoofd te hebben wanneer je evangelisatiewerk opzet of evalueert. 

Het boekje beschrijft een missionair traject dat je buitenstaanders kunt aanbieden. De auteurs onderscheiden daarin vijf fasen die een geïnteresseerde in zijn zoektocht naar het geloof kan doorlopen: van eerste kennismaking (fase 1) tot discipelschap (fase 5). Een kerk met een goed missionair traject heeft een of meerdere activiteiten die aansluiten bij elk van deze vijf fasen. 

Naast de vele praktische handvatten biedt Missionair is mogelijk ook voorbeelden en 'getuigenissen' van mensen die door het evangelisatiewerk 'gegrepen' zijn. Daarmee biedt dit geheel evangelisatiecommissies genoeg aanknopingspunten voor het opzetten van een integrale langetermijnaanpak. In een bijlage wordt een uitvoerige lijst materialen en adressen van allerlei kerken en instanties gepresenteerd die voor het evangelisatiewerk gebruikt kunnen worden. 

Het is niet meer dan logisch dat hoogleraar praktische theologie Henk de Roest deze bundel van een enthousiast woord vooraf voorzag. Want Missionair is mogelijk is een erg goed en broodnodig boek. 

Jurjen de Groot, Niels de Jong & Arjan Markus, Missionair is mogelijk - Een praktische handreiking voor missionair gemeente-zijn, Uitgeverij Boekencentrum i.s.m. IZB, Zoetermeer 2007, 132 blz., € 12,90. 

Dit artikel is eerder verschenen in CV•Koers, opinieblad voor de christen vandaag. Zie ook: www.cvkoers.nl en www.tjerkdereus.nl.  
©CV•Koers/Tjerk de Reus.