Wat lang voor onmogelijk werd gehouden maar wat velen lang gehoopt hadden, werd in het voorjaar werkelijkheid: een regering met de ChristenUnie (CU). Dit bracht voor deze partij een ingrij pende verandering van houding in het politieke spectrum met zich mee.
Traditioneel was de CU landelijk gezien namelijk een getuigenispartij in de oppositie: men wilde het land voorhouden dat het in de politiek goed is om naar Gods geboden te leven. Nu is zij een regeringspartij die samen met de PvdA en het CDA compromissen moet sluiten. Met de bijdragen in Frisse lucht willen verschillende deskundigen uit de achterban van de CU laten zien dat de partij hiermee haar beginselen niet verkwanselt
Roel Kuiper schrijft het openingsessay over het huidige maat schappelijke en politieke klimaat en hoe dit veranderd is ten gunste van de principes van de CU. De burger is het doorgeschoten individualisme meer dan zat en verwacht weer meer van de overheid. De CU is pleitbezorger van zo'n overheid als partner voor de burger, maar ook van verbanden waarin mensen participeren (bijvoorbeeld werk, vereniging, kerk).
Vervolgens bevat het boek allerlei essays waarin auteurs vanuit hun deskundigheid een passage uit het regeerakkoord als uitgangspunt nemen. Ze geven aan hoe de CU idealiter met dit deelgebied - van beroepsonderwijs tot waterbeheer - zou kunnen omgaan. Een interessante bijdrage is van de hand van Rein Dekker, programmadirecteur bij ZOA. Hij roept de CU op om in en met het kabinet te blijven werken aan de Millenniumdoelstellingen. (Willem-Henri den Hartag)
Roel Kuiper e.a., Frisse lucht - De ChristenUnie en het kabinetsbeleid, Wetenschappelijk Instituut ChristenUnie, 199 blz., € 16,90.
Dit artikel is eerder verschenen in CV•Koers, opinieblad voor de christen vandaag. Zie ook: www.cvkoers.nl en www.tjerkdereus.nl.
©CV•Koers/Tjerk de Reus.