Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

Redacteur: Willem-Henri den Hartog

De passie van de hoop

Gerard den Hertog (hoogleraar Ethiek en Apologetiek in Apeldoorn) heeft een boek geschreven over de hoop. Waar kerk en maatschappij enkele decennia geleden nog grootse dromen hadden, lijken deze nu helemaal te zijn uitgedoofd. 

In het leven na 11 september lijkt het fatalisme en de strijd tussen goed en kwaad de boventoon te voeren. Een christen kan zich gemakkelijk laten meeslepen in dit zwart-wit denken en zich afzijdig houden van het maatschappelijke discours, maar juist christenen zijn mensen met hoop. Den Hertog wil in dit boek teruggrijpen naar deze bijbelse hoop. Vragen die aan de orde komen zijn: Biedt de boodschap van Gods Rijk een reëel perspectief, boven utopische verbetenheid en cynisch realisme uit? Krijgt de ethiek hier grond onder de voeten? 

Hoop is een reële kracht in het heden, die het leven richting en uitzicht geeft, zo betoogt Den Hertog. Het vormt de link tussen eschatologie en ethiek. Er is wel degelijk hoop voor schepping en samenleving. In de schepping zit een structuur van gerechtigheid ingebakken, en God blijft zich volgens Den Hertog inzetten voor dit doel met zijn schepping. Hij geeft de wereld niet over aan chaos en rechteloosheid. Hij wil mensen gebruiken om tekenen van zijn Koninkrijk op te richten. 

Hoop is geen utopie, maar een opdracht in het leven van iedere christen, elke dag opnieuw. Een zinvolle boodschap voor christenen die leven in een verwarrende tijd. 

Dit artikel is eerder verschenen in CV•Koers, opinieblad voor de christen vandaag. Zie ook: www.cvkoers.nl en www.tjerkdereus.nl.  
©CV•Koers/Tjerk de Reus.