Colombia is een mooi land met een overweldigende natuur en prachtige oude gebouwen. Maar de bevolking zucht onder een burgeroorlog die al 45 jaar ellende brengt.
De twee strijdende partijen, de guerrillastrijders en de paramilitairen, gaan grof geweld tegen burgers niet uit de weg. Ze proberen door bedreigingen en afpersing aan drugs, wapens en geld te komen. Iedereen die wordt verdacht van steun aan de vijand, loopt ernstig gevaar. Vooral op het platteland heerst hierdoor een sfeer van angst en onzekerheid en slaan veel mensen op de vlucht. In ”Vlucht naar El Pozon” beschrijft Rina Molenaar wat de gevolgen van deze oorlog zijn voor een gewoon meisje van twaalf dat op de vlucht gaat voor het geweld.
Luisa heeft het thuis niet slecht. Ze woont met haar moeder, broertje en oom in een mooi stenen huis en gaat iedere dag naar school. Maar plotseling schieten drie mannen haar oom neer, in hun eigen tuin. Waarschijnlijk is het een wraakactie van de guerrilla’s omdat haar oom contacten had met de paramilitairen. De moeder van Luisa is bang dat de mannen terugkomen en vlucht met Luisa en haar broertje naar de stad Cartagena. Daar komen ze terecht in een sloppenwijk en begint er voor Luisa een heel nieuw leven.
Hun houten hutje staat in een modderpoel, eten is er meestal te weinig en ze mag niet naar school. Gelukkig kan ze wel voetballen met de kinderen in de buurt en ontmoet ze de aardige Fernando. Hij belooft te helpen met het zoeken naar haar vader. Die woont bij een andere vrouw en weet niet waarheen Luisa gevlucht is. Kon ze hem maar vertellen waar ze nu woonde, dan zou hij hen vast komen opzoeken en helpen!
Rina Molenaar schetst in dit boek een indringend beeld van de gevolgen van de burgeroorlog voor kinderen. Ze laat zien dat de vlucht voor Luisa een traumatische gebeurtenis is. Tegelijkertijd maakt ze duidelijk dat het gewone leven doorgaat en tieners zich heel gemakkelijk aanpassen aan een nieuwe situatie, al is die nog zo schrijnend.
Een boek kan een open deur zijn naar een andere wereld en dit boek is dat zeker. Wel legt de schrijfster te veel uit, waardoor de vaart af en toe uit het verhaal wordt gehaald. Zinnen zoals: „Luisa heeft er expres niks van gezegd, omdat ze weet dat moeder ook haar best doet”, komen het verhaal niet ten goede. Desondanks zullen de meeste tieners het boek met plezier lezen.
”Vlucht naar El Pozon” is het derde deel in de serie World Wide Kidz, een initiatief van de hulporganisaties Woord en Daad, ZOA-Vluchtelingenzorg en Tear. De serie is bedoeld voor kinderen in de bovenbouw van de basisschool of de eerste klas van het voortgezet onderwijs. Het helpt tieners zich voor te stellen hoe leeftijdsgenoten in andere landen wonen, spelen en naar school gaan. Behalve het boek is er een leskist beschikbaar met materiaal voor lessen over Colombia. Die kunnen eventueel uitgroeien tot een themaweek. Via www. wwkidz.nl is de leskist te bestellen en veel extra informatie te vinden, zoals een interview met de schrijfster. De tieners kunnen daar ook alvast de eerste twee hoofdstukken van het boek lezen. Alle materialen zijn een aanzet om na te denken over armoede in Colombia. Dat maakt dit boek extra waardevol.
Titel: ”Vlucht naar El Pozon”
Auteur: Rina Molenaar
Uitgeverij: Columbus, Heerenveen, 2007
ISBN 978 908 543 0438
Pagina’s: 152