Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

Redacteur: Janneke Wessels

"Dit verhaal raakt je"

Anna Enquist, Louis Couperus en Janne IJmker; het zijn de favoriete schrijvers van docente M. J. Dijkgraaf. Maar Anne Provoost springt er met haar boek “Vallen” toch echt uit. „Dit verhaal raakt je gewoon. Ik vind het kunstig dat je als schrijver zo’n beklemmende sfeer kunt oproepen.”

Naam: M. J. Dijkgraaf
Leeftijd: 24
Woonplaats: Apeldoorn
Functie: Lerares Nederlands aan de Jacobus Fruytier Scholengemeenschap in Apeldoorn

Favoriete boek: ”Vallen” van Anne Provoost

Waar gaat het boek over?
„Lucas (15) brengt de vakantie door in het huis van zijn overleden opa. Hij sluit vriendschap met Benoit (27) die hem dwingt mee te doen aan allerlei racistische acties. Hierdoor raakt Lucas in de ban van extreem rechts. Hij weet dat ie fout bezig is, maar ziet geen weg terug. Wanneer zijn vroegere vriendinnetje Caitlin bij een ongeval haar been verliest, raakt hij helemaal over de toeren.”

Wat betekent de titel van het boek?
„Vallen kan meerdere betekenissen hebben. Het kan duiden op Caitlin die elke keer als ze danst, zich laat vallen. Het kan ook verwijzen naar Lucas die telkens in de val trapt. Of het vallen van Caitlin, als ze met de auto in het ravijn terechtkomt.”

Spannendste deel?
„Het stukje dat Lucas Caitlin probeert te bevrijden uit de auto. Hij zaagt dan het been van Caitlin door, omdat zij met haar voet muurvast zit. Griezelig gewoon. Het was wel grappig, ik las dat stukje ook voor in de klas. Iedereen zat zo ongeveer met z’n maag in de keel.”

De schrijfster heeft met dit boek vier prijzen gewonnen. Wat is er zo bijzonder aan ”Vallen”?
„Wat ik mooi vind, is dat je een paar bladzijden leest zonder dat er ook maar een enkele dialoog in voorkomt. En toch blijft het boeiend, omdat de schrijfster alles zo vertraagd. Daardoor roept ze spanning op. En haar beeldspraak vind ik erg mooi.”

Wat vinden uw leerlingen van dit boek?
„Ik kan mij voorstellen dat ze het af en toe saai vinden, omdat het zo beschrijvend is. In sommige stukken staan weinig dialogen, dat maakt het voor hen misschien een beetje saai. Maar ik geloof wel dat ze het leuk vinden om te lezen.”