leszek Kolakowski (1927) is een Pools filosoof naar wie het goed is langdurig te luisteren. Hij draagt zo ongeveer de wijsheid van een complete eeuw met zich mee. Hij maakte de naziterreur bewust mee als adolescent in Warschau. Daarna raakte hij betrokken bij het communistische regime. Maar hij zag het falen daarvan in, trok zich eruit terug en reisde naar het Westen.
Kolakowski schreef vele kritische boeken over mens en maatschappij, religie en socialisme. Hij is een uitermate krachtig tegenstander van alles waarin het moderne denken zich breed maakt en zichzelf op Gods troon waant. Ontwikkelingen in de westerse geschiedenis die God marginaliseerden, beschrijft hij vanuit het gezichtspunt van de duivel.
Kolakowski - hij is katholiek georiënteerd - meent dat religie onmisbaar is voor een maatschappij en voor een mensenleven. Het recente boek Wilt u achteruit naar voren gaan! biedt een bundeling van zijn essays, die samen een mooie staalkaart vormen van zijn vruchtbare denken. Jacques De Visscher legt in zijn inleiding uitstekend uit wie Kolakowski is en waar hij voor staat. Hoewel zijn aandachtsveld breed uitwaaiert, valt de kern ervan te vatten in de titel van een van zijn Engelstalige boeken: Modernity on endless trial. Kolakowski's werk is overigens ook antiquarisch in ruime mate voorhanden.
Dit artikel is eerder verschenen in CV•Koers, opinieblad voor de christen vandaag. Zie ook: www.cvkoers.nl en www.tjerkdereus.nl.
©CV•Koers/Tjerk de Reus.