Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

Redacteur: Willem-Henri den Hartog

Op zoek naar het oorspronkelijke christendom

De in de Bijbel als dwaalleer beschreven gnostiek is bezig aan een comeback. Deze moderne gnostiek stelt dat het christendom steeds weer pogingen onderneemt om de 'oorspronkelijke waarheid' te verdonkeremanen. De vroege kerk kruiste al veelvuldig de degens met de gnostiek. 

Uit bijvoorbeeld 1 Johannes blijkt dat de gnostiek niet de oorspronkelijke waarheid leert, maar een concurrerend geloofssysteem biedt dat diametraal tegenover de leer van Jezus staal Deze gnostiek keert in een nieuw jasje terug in romans als De Da Vind Code, in werken van Slaven burg en Glaudemans, maar ook in het Judas-evangelie. Martie Dieperink, theologe en publiciste, laat zien dat de gnostiek in het postmoderne tijdperk herleeft omdat ze een vrouwvriendelijke vorm van spiritualiteit biedt, met weinig nadruk op dogma's en instituten.

Zij laat zien dat de gnostiek een oud heidens religieus systeem is waarin christelijke ideeën zijn opgenomen die aan dit systeem werden aangepast. Gnostici doen er alles aan om het klassieke christendom als vervalsing weg te zetten. Aan de hand van vroegchristelijke en klassieke bronnen laat Dieperink (die deze geschriften goed kent!) zien dat van deze pretentie weinig klopt. Ten diepste wil de gnostiek de persoonlijke God van de Bijbel inruilen voor een onpersoonlijk mysterie. Christenen komen veelvuldig met deze moderne gnostiek in aanraking. Het is goed dat Dieperink hen van apologetisch geschut voorziet. 

Dit artikel is eerder verschenen in CV•Koers, opinieblad voor de christen vandaag. Zie ook: www.cvkoers.nl en www.tjerkdereus.nl.  
©CV•Koers/Tjerk de Reus.