Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

Redacteur: Willem-Henri den Hartog

Ongekend

Eenzaamheid is een steeds groter wordend probleem in onze maatschappij. Sensor, instituut voor christelijke bezinning, biedt in Ongekend een doordenking van deze ontwikkeling. Het bijzondere van dit boekje is dat bezinnende artikelen worden afgewisseld met bijdragen die een meer kunstzinnig of persoonlijk karakter hebben. 

Zo laat Willem L. Meijer aan de hand van vier schilderijen van Degas, Picasso, Daumier en Friedrich zien hoe zij eenzaamheid in hun schilderijen verwerkten (een thema dat volgens Meijer weinig voorkomt in de schilderkunst).

Daarnaast staan er in deze bundel enkele aangrijpende verhalen, geschreven door Henrique Staal en liesbeth Goedbloed. In het artikel van prof. Jenny de JongGierveld lezen we dat uit sociologisch onderzoek van haar hand blijkt dat in de kerkenrelatief gezien minder eenzaamheid voorkomt. Maar eenzaamheid gaat aan christelijke scholen niet voorbij, stellen Bram de Muynck en Marieke Blok-den Hollander in hun verhaal. De leraar heeft een grote rol in het voorkomen van eenzaamheid door middel van presentie: hij of zij moet er volledig zijn voor de leerling. Een sterke bijdrage levert prof. Eep Talstra. Hij biedt een grondige exegese van Psalm 25. Hij laat zien dat de God van de Bijbel mensen niet veroordeelt tot individualisme, zoals deze maatschappij doet, maar dat eenieder bij Hem mag schuilen. Alleen al deze bijdrage maakt het meer dan waard dit boekje aan te schaffen. 

Dit artikel is eerder verschenen in CV•Koers, opinieblad voor de christen vandaag. Zie ook: www.cvkoers.nl en www.tjerkdereus.nl.  
©CV•Koers/Tjerk de Reus.