Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

Meer geloof, minder kerk

In de reeks Actuele Onderwerpen verscheen onlangs de titel Meer geloot minder kerk. Deze brochure is een verkorte en toegankelijker versie van het onlangs verschenen SCP-rapport Godsdienstige veranderingen in Nederland. Beide publicaties zijn geschreven door SCP-onderzoeker en godsdienstsocioloog dr. Joep de Hart. De Nederlandse kerken worden kleiner en leger, dat is het overheersende beeld van godsdienst in ons land. Maar ontkerkelijking betekent niet dat de Nederlanders nergens meer in geloven. Ze zijn massaal op zoek naar allerlei nieuwe vormen van religieuze inspiratie.

Naast de groei van allerlei esoterische godsdiensten en de islam, blijken twee groepen op het christelijk erf het goed te doen. In de eerste plaats is er een opmerkelijke groei bij de evangelische groepen en de pinksterkerken. Deze 'groeikerken', zoals de auteur ze noemt, zijn conservatief in de leer, modern in hun uitingen en ze bieden houvast in een alsmaar chaotischer wordende wereld. In de tweede plaats moet de invloed van de migrantenkerken niet worden onderschat. Maar liefst 800.000 landgenoten 'kerken' hier. De Hart stelt dat deze kerken een substantiële bijdrage leveren aan de opvang en integratie van nieuwe Nederlanders. 

Deze brochure laat in het kort zien dat de secularisatie tot stoppen gebracht is, dat er voor de volkskerken weinig toekomst lijkt, maar dat Nederlanders 'ongeneeslijk religieus' zijn. Het is een uitdaging voor de kerken om hierop in te spelen. 

Dit artikel is eerder verschenen in CV•Koers, opinieblad voor de christen vandaag. Zie ook: www.cvkoers.nl en www.tjerkdereus.nl.  
©CV•Koers/Tjerk de Reus.