Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

Redacteur: Tjerk de Reus

Langs de mysterieuze grenzen van het leven

Jan lever (1920) schreef al in 1956 een boek met de titel Creatie en evolutie en publiceerde in de decennia daarna geregeld over vragen rond geloof en wetenschap. Hij vindt dat je het geloof onrecht aandoet door het in hetzelfde 'vlak te trekken' als de wetenschap; het geloof wordt dan veel te veel een kwestie van verstand en redeneren. Dat valt te lezen in het recent verschenen boek Langs de mysterieuze grenzen van het leven, waarin een reeks opstellen van Jan lever is verzameld. 

Lever werd opgeleid als bioloog, was vanaf 1952 professor aan de VU en kwam tot het inzicht dat wetenschappelijk onderzoek nooit de geloofswaarheden van de Bijbel kan falsifiëren. Geloof en wetenschap spreken op een verschillende wijze over de werkelijkheid waarin wij leven. Dus een strikte boedelscheiding? Nee, want de Bijbel en de wetenschap richten zich op een en dezelfde werkelijkheid.

Reden voor Lever om het geloof steeds opnieuw ter sprake te brengen. Een van zijn bijdragen besluit met de oproep: "Prijst de Schepper!" Dat is typisch Lever: Wetenschappelijke ambachtelijkheid en degelijkheid van visie en opvatting gaan hand in hand met de gelovige ervaring dat God ons het leven als een geschenk toebedeelt. 

Dit artikel is eerder verschenen in CV•Koers, opinieblad voor de christen vandaag. Zie ook: www.cvkoers.nl en www.tjerkdereus.nl.  
©CV•Koers/Tjerk de Reus.