Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

Redacteur: Willem-Henri den Hartog

Geloofwaardig opvoeden

Geloofwaardig opvoeden is het eerste boek waarvoor ICS en Sensor hun krachten bundelden. Op diverse plaatsen in deze bundel wordt met weemoed teruggekeken naar de drie R's van de bekende pegagoog dr. Spoek: Rust, Reinheid en Regelmaat. Zo eenvoudig werkt de opvoeding echter niet meer. 

Vanuit de maatschappij komt een eindeloze hoeveelheid impulsen op kinderen af. En waar ouders vroeger opvoedingsondersteuning kregen van opa en oma, hebben ze nu allerlei concurrerende opvoeders in de vorm van clubs en massamedia. Ondertussen zeulen ze hun kroost in MPV's en stationwagens van school via hockey naar een verjaardagspartijtje. Kortom, het is een hele toer om het project 'kind' tot een succes te maken. 

Geloofwaardig opvoeden biedt ouders bezinning en handvatten om door de bomen het bos weer te zien. Naast wetenschappelijke informatie is er veel goeds te vinden over de praktijk van het opvoeden. Zo besteedt Nynke Dijkstra-Algra aandacht aan de houding van de opvoeder en aan vormen van geloofsopvoeding. Ze laat zien dat de kerken nog steeds van essentieel belang zijn voor de geloofsopvoeding, hoewel de rol van de plaats van het kind in de eredienst meer creativiteit verdient. 

Pieter Vos schrijft een belangrijk artikel over opvoeding in een multiculturele samenleving. Hij roept bijbelgetrouwe christenen op te waken voor de 'leugen van de fundamentalisten': het terug willen keren naar een zuiver oergeloof. Vanuit Christus mogen we juist gastvrij zijn. Een waardevolle bundel! 

Dit artikel is eerder verschenen in CV•Koers, opinieblad voor de christen vandaag. Zie ook: www.cvkoers.nl en www.tjerkdereus.nl.  
©CV•Koers/Tjerk de Reus.