Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

Redacteur: Tjerk de Reus

Laat hem geen rust

Er zijn heel wat boeken verkrijgbaar over het gebed. Toch is het boek Laat Hem geen rust, geschreven door ds.Adri Bloemendal, beslist niet overbodig. Bloemendals werk onderscheidt zich van veel instructieboeken op het terrein van het gebed door zijn evenwichtigheid, door het afzien van elk goedkoop effect en door een breed bijbels fundament. Dat zorgt ervoor dat de bevlogenheid die overal in dit boek merkbaar is, niet irritant wordt, maar juist aanstekelijk werkt. De titel verraadt veel van de grondstemming in het boek: Laat Hem geen rust. 

Daarin klinkt besef mee van de grootheid en heiligheid van God, evenals de oproep om het gebed in praktijk te brengen. Het boek is fraai vormgegeven. Het is vierkant en de tekst is steeds weergegeven in twee kolommen. Dat leest prettig en vergemakkelijkt het teruglezen. Dat laatste is nuttig, want het boek maakt de indruk een soort werkboek te zijn waarin je leest, bladert en terugbladert, aantekeningen maakt en zinnen onderstreept. 

Inhoudelijk is de structuur helder. In deel 1 ligt het accent bij God die zich openbaart als Vader, Zoon en Geest. Dat geeft verschillende accenten aan het gebed. In de loop van dit deel van het boek komen o.a. de uitverkiezing, het bidden van Jezus en het bidden ('zuchten', Romeinen 8) van de Geest in de gelovigen aan de orde. Vanaf deel 2 gaat het vooral om de voorbede. Bloemendal bespreekt bijbelse voorbeelden van mensen die als het ware al biddend voor hun volk in de bres traden. Het accent ligt hier op de vraag 'wat doe je nu precies' als je voor anderen bidt. In deel 3 en 4 gaat het om voorbede in de praktijk en om de vraag of voorbede de wereld verandert. Deels behandelt de vraag of er grenzen zijn aan de voorbede. Bloemendal sluit zijn beschouwingen af met een hoofdstukje over volharden in het gebed. 

Het aantrekkelijke van dit boek zit vooral in de helderheid van vraagstellingen en de steeds aanwezige bijbelse achtergronden. De Bijbel fungeert hier niet als een arsenaal van toepasbare spreuken om de eigen visie kracht bij te zetten, maar Oude en Nieuwe Testament hebben hier eenvoudig het eerste en laatste woord. Eerlijk en terzake is Bloemendal bij de vele vragen die het gebed oproept: waarom verhoort God niet zo vaak als je wel zou denken op grond van bepaalde bijbelteksten? Helpt bidden wel als God toch al eigen plannen met jou heeft? De vragen bij elk hoofdstuk nodigen uit tot verdere doordenking van de aangereikte themàs, wat heel behulpzaam is voor gesprekskringen. 

Adri Bloemendal, Laat Hem geen rust - Het geheim en de kracht van het gebed, Uitgeverij Kok, Kampen 2005, 240 blz., € 15,50

Dit artikel is eerder verschenen in CV•Koers, opinieblad voor de christen vandaag. Zie ook: www.cvkoers.nl en www.tjerkdereus.nl.  
©CV•Koers/Tjerk de Reus.