Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

Redacteur: Tjerk de Reus

Verzoening tussen God en mens in Christus

De verzoening is een aangelegen kwestie uit de geloofsleer. Wie bij een reeks theologen te rade gaat, vindt uiteenlopende antwoorden. Het kan heel nuttig zijn deze antwoorden nauwkeurig te bekijken, want duidelijkheid over de aard en de betekenis van Jezus' kruisdood raakt het hart van de christelijke gemeente. 

Bestudering van het boek Verzoening tussen God en mens in Christus is in dit verband een aanrader, vanwege de heldere wijze waarop de auteur ervan, dr. Guda Borger-Koetsier, het denken over de verzoening opgehelderd heeft. In haar betoog zet zij de denkbeelden over de verzoening op een rijtje zoals je die terugvindt onder Nederlandse theologen uit de twintigste eeuw. Namen als Noordmans, Korff, Schilder, Miskotte, Van Ruler, Berkouwer, Wiersinga, Kuitert en Schillebeeckx passeren de revue. 

Het valt op dat er verschuivingen zijn opgetreden. Bij iemand als Wiersinga wordt de hele verzoeningsgedachte binnenstebuiten gekeerd, omdat hij graag anders wilde denken over de zonde. Over zo'n duidelijke casus zijn lezers uit de traditionele kerkverbanden het doorgaans snel eens. Maar is het altijd duidelijk wat er exact verstaan moet worden onder verzoening? En: hoe valt een kijk op verzoening precies te baseren op de Bijbel? Deze studie daagt uit om de vele vragen die te stellen zijn bij gangbare denkbeelden over de verzoening, serieus te nemen. Bovendien spoort mw. Borger haar lezers aan - tussen de regels door - om de Bijbel serieus te nemen en de vele manieren waarop in Oude en Nieuwe Testament de verzoening ter sprake komt, grondig te doordenken.

Guda H. Borger-Koetsier, Verzoening tussen God en mens in Christus, Uitgeverij Boekencentrum, Zoetermeer 2006, 336 blz., € 29,50. 

Dit artikel is eerder verschenen in CV•Koers, opinieblad voor de christen vandaag. Zie ook: www.cvkoers.nl en www.tjerkdereus.nl.  
©CV•Koers/Tjerk de Reus.