Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

Redacteur: Willem-Henri den Hartog

Op zoek naar Gods vermiste kinderen

Onder jongeren is er een steeds grotere openheid voor het christendom. De vraag is of kerken en christenen voldoende zijn toegerust om deze openheid te begeleiden. Op zoek naar Gods vermiste kinderen biedt in ieder geval genoeg recent materiaal om goed jeugdwerk op te zetten. Henk Jan Kamsteeg - onder meer betrokken bij de Amersfoortse jeugdkerk Heartbeat - neemt het Willow Creek-model als uitgangspunt, maar hij vertaalt dit helemaal door naar de Nederlandse setting. Kamsteeg vertelt op gepassioneerde wijze hoe christenen visie kunnen ontwikkelen en toepassen voor jongerenwerk. 

Het boek zet in bij de vorming van goede jeugdleiders. Belangrijk voor deze leiders is dat zij (gebeds- )steun ontvangen van ouders en oudere gemeenteleden. De auteur laat vervolgens zien hoe goed jongerenwerk in elkaar steekt. Goed kerkelijk jongerenwerk is volgens hem ook gericht op buitenstaanders. Kamsteeg biedt veel handvatten om niet-christelijke jongeren te bereiken met het Evangelie. Mede met het oog op hen is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de ontwikkelingen in 'jeugdland' . Als de leiders van het jeugdwerk goed ingewijd zijn in de wereld van jongeren is het veel gemakkelijker om goede doelen vast te stellen. Jeugdwerk is te vaak opgezet vanuit de ideeën die óuderen hebben over wat goed is voor jongeren. Kamsteeg roept ons echter op om radicaal in te zetten op de jongeren zelf. 

Als voor deze insteek wordt gekozen, is het wel belangrijk om deze visie aan het geheel van de gemeente te communiceren. Om het jeugdwerk tot een zegen te laten zijn is het verder van belang een goede organisatie op te zetten. De auteur wijst op het belang van kerngroepen, leiderschapsteams en kleine groepen. 

Kamsteeg stimuleert kerken ook om visie te vormen voor het bereiken van scholen. Veel christelijke jongeren hebben moeite met het delen van hun geloof met klasgenoten. Als ze echter adequaat worden toegerust, kunnen ze de beste ambassadeurs zijn voor hun Heer. 

Aan het eind van het boek vindt de lezer interviews met vijf Nederlandse jongerenwerkers. Zij vertellen enthousiast over hun jongerenwerk. Tenslotte maken we in dit boek ook nog kennis met verschillende cursussen die jongeren(werkers) kunnen helpen: een evangelisatiecursus, de cursus 'Aanstekelijk Christen voor Jongeren' en de discipelschapscursus 'G- Force'.
Op zoek naar Gods vermiste kinderen motiveert kerken in te spelen op het 'succes' van jeugdkerken. Maar niet alleen jeugdkerken kunnen hun voordeel doen met dit boek, voor het geheel van kerkelijk Nederland kan dit boek tot zegen zijn. Het boek van Henk Jan Kamsteeg werkt aanstekelijk.

Henk Jan Kamsteeg, Op zoek naar Gods vermiste kinderen - Bouw mee aan sterk en aanstekelijk jongerenwerk, Uitgeverij Willow Creek Nederland, Zeist 2005, 136 blz., € 9,95 

Dit artikel is eerder verschenen in CV•Koers, opinieblad voor de christen vandaag. Zie ook: www.cvkoers.nl en www.tjerkdereus.nl.  
©CV•Koers/Tjerk de Reus.