Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

Redacteur: Marleen Ramaker

Seks in de kerk

Er is de laatste maanden veel gezegd en geschreven over de verantwoordelijkheid die de christelijke gemeente heeft in het bespreekbaar maken van (gebrokenheid rond) seksualiteit. Het congres dat CV-Koers en de Bethelgemeente in Drachten gezamenlijk hielden rond dit thema, heeft veel losgemaakt (zie het dossier op cvkoers.nl). Er verschenen ook heel wat boektitels rond seksualiteit. Toch is het beslist de moeite waard om dit boek van dr. Willem J. Ouweneel ook nog voor het voetlicht te brengen. Hoe boek voegt toe, al was het maar vanwege de grondige manier waarop hij het Woord van God centraal stelt. 

Ouweneel maakte er een stevig studieboek van, over de Bijbelse visie op relaties, huwelijk en seksualiteit in het licht van de praktijk in onze tijd. Het is bedoeld "voor gemeenteleiders en hulpverleners, maar ook voor ouders en andere opvoeders (. . . ) het is een zware materie die ik aansnijd. Ik doe het ook met vrees en beven. Niet vanwege de eventuele kritiek die zou kunnen losbarsten, maar vanwege de geweldige verantwoordelijkheid die je op je laadt als je tegen mensen zegt: Dit is de weg..." (pag. 13,14). Maar volgens de auteur is de nood in gezinnen, kerken en gemeenten te groot, door onder meer onwetendheid,laksheid of een te harde, wettischehouding. Ouweneel benadrukt meermalen de balans tussen een alerte, waakzame houding en de noodzaak van pastorale betrokkenheid, tussen toewijding aan het gezag en de wijsheid van de Schrift en aan de nood waarmee mensen te maken kunnen hebben. Het gaat om balans tussen christelijke vrijheid en verantwoordelijkheid, tussen de proclamatie van Gods liefde en zijn heiligheid. 

Dit geldt vooral het beleid van een christelijke gemeente. Citaat: "Het is mijn gebed dat wij als kerken en gemeenten in ons omgaan met de seksuele problematiek niet alleen de heiligheid van God, maar ook de liefde van God zullen betrachten. Heiligheid en liefde in bijbels evenwicht (. . .) waarin wij steeds weer de leiding, kracht en wijsheid van de heilige Geest nodig hebben:' Hij gebruikt daarbij meermalen Paulus' woord uit Galaten 6: 1: ". .. zelfs als iemand door een overtreding overvallen wordt, brengt u die geestelijk bent zo iemand terecht" - zachtmoedig en met het verlangen herstel te zoeken. Het betekent onwetendheid serieus nemen, evenals de leefwereld van mensen die vragen hebben over seks voor het huwelijk, het huwelijk zelf, echtscheiding en hertrouwen, samenwonen, een huwelijk met een ongelovige partner,homofilie en homoseksualiteit en aspecten van seksueel misbruik. Niet iedereen zal de overtuigingen van de auteur delen, maar het is goed serieus te rade te gaan bij de grondige manier waarop hij het Woord van God centraal stelt in de bespreking van de vele aspecten van seksualiteit en relatiebeleving.

Willem. Ouweneel, Seks in de kerk, Uitgeverij Medema, Vaassen 2006, 299 blz., € 19,95. 

Dit artikel is eerder verschenen in CV•Koers, opinieblad voor de christen vandaag. Zie ook: www.cvkoers.nl en www.tjerkdereus.nl.  
©CV•Koers/Tjerk de Reus.