Wim Rietkerk, Nederlands gereformeerd predikant, is al jarenlang bezig op het grensvlak van moderne cultuur en christelijk geloof. Zijn nieuwe boek, Die ver is, is nabij, kan gemakkelijk geplaatst worden in dat kader.
Rietkerk schrijft over het feit dat de mens tot zijn recht komt in de relatie met God. Dat is een interessante en nuttige invalshoek. De gedachte erachter is dat mensen aangelegd zijn op hun Schepper en dat dit menszijn pas echt goed kan functioneren als mensen een relatie met God hebben. Op de achtergrond hiervan staat de bekende gedachte van Augustinus dat de mens rusteloos blijft tot hij zijn rust vindt in God. Maar dat is niet alleen een 'geestelijke' kwestie. Het heeft betrekking op het complete menszijn. Bijvoorbeeld als het gaat om aanvaarding van anderen en zelfacceptatie. De wetenschap en het besef door God te zijn aanvaard en gewild, biedt een basis die doorwerkt in het contact met anderen. Rietkerk maakt zijn lezers erop attent hoe de lijnen bijbels gezien lopen. Het valt op dat hij al schrijvend een reeks wezenlijke knopen doorhakt, juist in kwesties die er vandaag toe doen. Zo zet Rietkerk uiteen hoe in andere religies God op afstand staat (islam) of juist samenvalt met de mens en met de schepping. Beide zijn uitersten, terwijl de Bijbel een gezond evenwicht biedt: God is nabij, maar is tegelijk altijd hoger en groter dan wij. Valkuilen als 'God als vriendje beschouwen' of'God voor je karretje spannen' komen terloops maar treffend ter sprake.
Zo ook de haastigheid van onze 'Veronicacultuur': wij kunnen nergens meer op wachten, signaleert Rietkerk. Dat hangt samen met het gegeven dat de bijbelse toekomstverwachting - dat God een nieuwe hemel en een nieuwe aarde schept - uit onze cultuur is weggesijpeld. De mens van vandaag leeft in het nu en wil het leven intens ervaren. De Bijbel laat het perspectief kantelen: de hoop richt zich op de toekomst - en dat levert een gezonde verwachting en nuchter realisme op.
In de loop van het boek behandelt Rietkerk thema's als het gebed, het wandelen met God, de leiding van God ervaren in je leven, het cynisme in de hedendaagse cultuur, Gods herstelwerkzaamheden in een mens, vruchtdragen, enzovoort. Rietkerk is steeds heel praktisch en herkenbaar en zet kort en goed uiteen wat de kern van de zaak is. Die ver is, is nabij is een instructief en nuttig boek, dat goede diensten kan bewijzen in gespreks- en bezinningskringen.
Wim Rietkerk, Die ver is, is nabij. In de relatie met God komt de mens tot zijn recht, Uitgeverij Kok, Kampen 2005,192 blz., € 14,90
Dit artikel is eerder verschenen in CV•Koers, opinieblad voor de christen vandaag. Zie ook: www.cvkoers.nl en www.tjerkdereus.nl.
©CV•Koers/Tjerk de Reus.