Tweede-Kamerlid en oud-ontwikkelingswerker Kathleen Ferrier geeft in dit boek een evaluatie van vijftig jaar ontwikkelingssamenwerking. Dit doet ze door middel van twee zelfgeschreven hoofdstukken en vijftien interviews met onder anderen (Iare Short (voormalig minister voor ontwikkelingssamenwerking van Groot-Brittannië), Noreena Hertz (econoom, filosoof en criticaster van de neoliberale globalisering), Hans Eenhoorn (lid van de VN Hunger Task Force), prinses Mabel (voorheen internationaal lobbyist) en Willemijn Verloop (oprichter Warchild).
Naast deze personen uit de wereld van de ontwikkelingssamenwerking valt het op dat ze twee personen uit het bedrijfsleven interviewt. Namelijk oud-Rabobanktopman Herman Wijffels en Rein Willems, presidentdirecteur van Shell Nederland. In het gesprek met Willems komt helder naar voren voor welke dilemma's een manager van een multinational komt te staan.
De vraag is of vijftig jaar ontwikkelingssamenwerking iets heeft opgeleverd. Als we naar macro-economische cijfers kijken, neigen we ertoe die vraag negatief te beantwoorden.
Ferrier zegt dat dit komt doordat de politieke wil veelal heeft ontbroken. De interviews uit deze bundel laten zien dat er wel nieuwe perspectieven ontstaan om toch door te gaan. Al was het maar vanuit een stuk eigenbelang, zoals Herman Wijffels stelt: "Ons lot is verbonden met dat van alle andere mensen op aarde." In een globaliserende wereld zullen Noord en Zuid elkaar steeds harder nodig hebben.
Kathleen Ferrier, Armoede - De angel in onze rijkdom, Uitgeverij Ten Have, Kampen 2006, 189 pag., € 17,50
Dit artikel is eerder verschenen in CV•Koers, opinieblad voor de christen vandaag. Zie ook: www.cvkoers.nl en www.tjerkdereus.nl.
©CV•Koers/Tjerk de Reus.