Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

Redacteur: Willem-Henri den Hartog

Afdalen in je ziel

Herman J. Hegger (geb. 1916) is al behoorlijk op leeftijd. Aan denkracht en frisheid heeft hij echter totaal niet ingeboet. Zijn nieuwste pennenvrucht, Afdalen in je ziel, is hiervan het bewijs. 

Hegger zag ooit in Limburg het levenslicht. Als kloosterling studeerde hij filosofie en theologie. Vervolgens doceerde hij als priester filosofie aan een grootseminarie in Brazilië. Deze periode was essentieel voor pater Hegger. Hij leerde daar de reformatorische boodschap kennen van leven door genade alleen. Teruggekeerd in Nederland was hij onder andere de oprichter van de stichting In de Rechte Straat. In die tijd verzette hij zich fel tegen allerlei misstanden in de kerk van Rome. Recentelijk stelde Hegger protestantse dwalingen aan de kaak in Vader, ik klaag u aan (2003). 

Afdalen in je ziel is goed te lezen als een autobiografie waarin we deze levensloop nog eens na kunnen lezen. Maar het boek bevat nog een veel belangrijker thema. Hegger geeft in dit boek een blauwdruk van een door hem ontwikkelde psychologische behandelingsmethode. Hij noemt dit de autoanalytische methode. De basis van deze methode is te vinden in een zware overspannenheid van de auteur in de jaren 1940 tot 1942. Hierna ging Hegger in zijn onderbewustzijn 'kijken'. 

Deze zelfanalyse paste de auteur gedurende 63 jaar toe; twee à drie uur per dag. De 'vruchten' van deze bezinning biedt de auteur nu systematisch geordend in boekvorm aan. 

Als we Afdalen in je ziel lezen, dan zien we dat er zich in het onderbewuste van ons mensen enorm veel afspeelt. Veel roept herkenning op en het is daarom toe te juichen dat Hegger dit alles begrijpelijk en vanuit bijbels perspectief neerschrijft. De belangrijkste 'speler' in ons onderbewustzijn is wat de auteur ik-drift noemt. Volgens Hegger is deze ik-drift datgene in ons onderbewustzijn dat orde probeert te scheppen in de chaos van onze emoties. Het mechanisme van de ik-drift heeft volgens de schrijver ongekende krachten en heeft de neiging om ons eigen ik voortdu rend in het middelpunt te plaatsen. Heggers boek biedt een grondige, overtuigende en toegankelijke methode om deze ik-drift te lijf te gaan. Het goede is dat de auteur niet de concurrentie met gevestigde psychotherapeuten aangaat. Hij ziet zijn methode als aanvulling. Maar wel een belangrijke aanvulling, omdat Hegger er meermalen van getuigt dat werkelijke bevrijding alleen in Christus te vinden is. 

Herman Hegger heeft zich in dit boek kwetsbaar opgesteld. Hiermee kan hij met de door hem geboden methodiek velen tot zegen zijn. Ieder hoofdstuk sluit af met het diepe motto: 'De liefde brengt een mens tot bloei'. Een egoïst is nooit gelukkig! (Willem-Henri den Hartog)

Herman J Hegger, Afdalen in je ziel- Een weg van zelfanalyse, Uitgeverij Kok, Kampen 2006, 286 blz., €19,90. 

Dit artikel is eerder verschenen in CV•Koers, opinieblad voor de christen vandaag. Zie ook: www.cvkoers.nl en www.tjerkdereus.nl.  
©CV•Koers/Tjerk de Reus.