Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

Redacteur: Wim Vermeulen

After shock

'Daniël is de enige overlevende van een auto-ongeluk waarbij drie jonge mensen om het leven kwamen. Nu hij terug is, staat hij te popelen om zijn vrienden en familie te vertellen wat hij meemaakte. Het was een wereldschokkende ervaring', zo staat te lezen op de achterflap van het nieuwe boek van de Engelse dominee Adrian Holloway. After shock belooft een 'absolute aanrader' te zijn, geschreven 'voor iedereen die midden in deze moderne samenleving staat'. En verder 'Het gaat over jouw leefwereld en over jouw geloof. Het boek dringt aan op het maken van definitieve keuzes.'

Het boek begint eerlijk gezegd een beetje vreemd. Daniël - Dan voor vrienden - is de enige overlevende van een auto-ongeluk Iederen dacht dat hij dood was, maar tot ieders verbazing wordt hij in het ziekenhuis toch weer wakker. Niet echt dood dan? Toch wel, volgens Daniël zelf. En sterker nog, hij beweert dat hij aan de andere kant van het leven Jezus heeft leren kennen. En nu hij weer wakker is, heeft hij nog maar één drive: iedereen uit z'n vrienden- en familiekring bekend maken met Jezus Goed. Tot zover dan het inleidende hoofdstuk.

Grote verdediging
Misschien denk je - net als ik in eerste instantie - dat je dit boek beter ongelezen kunt laten. Toch is dat een beetje te kort door de bocht. Vanaf hoofdstuk twee wordt het best de moeite waard. Het hele boek is eigenlijk een grote verdediging van het christelijk geloof in verhaalvorm gegoten Daniël probeert iedereen in z'n omgeving van het bestaan van God en van de waarheid van het christelijk geloof te overtuigen. Vanzelfsprekend stuit hij daarbij op weerstand en ontbreekt de nodige discussie niet. Zo ongeveer alles wat tegen het christelijk geloof kan worden ingebracht, komt aan de orde. Een greep: het ontstaan van de wereld (inclusief actuele discussies over intelligent design), de vraag waar goed en kwaad vandaan komen, de vraag naar het lijden, de opstanding van Jezus en nog veel meer. En tussen de regels door ook nog een kijkje in de (niet-christelijke!?) jongerenwereld van vandaag, waar je op z'n zachtst gezegd niet altijd vrolijk van wordt. Uitgaan, vreemdgaan, gebroken (familie)relaties: het is allemaal aan de orde van de dag.

Een goede ruil
Het lukt Daniël niet om al z'n vrienden te overtuigen, maar gaandeweg komen er wel een aantal tot geloof en zie je mooie dingen gebeuren. In een discussie met Kate - de zus van Dan - zegt de gelovige Megan bijvoorbeeld; 'In onze plaats stierf Hij aan het kruis. Hij neemt de dood en de scheiding die wij verdienen op zich en geeft ons een plaats in de hemel die Hij voor ons verdiend heeft. Da's pas een goede ruil!' 'Is het echt zo simpel?', vroeg Kate. Megan: '...ik kan uit eigen ervaring zeggen dat op het moment dat je Jezus gaat vertrouwen, het obstakel van de zonde wordt weggenomen en dat je vanaf dat moment een levende relatie met God hebt ( .) En dat is wat er met Rob en mij is gebeurd, en met Dan' (blz. 133).

Bezwaren
De discussies die Dan, Rob, Megan en andere christenen met hun niet-gelovige vrienden voeren, gaan echt ergens over. Dat vind ik het sterke aan dit boek De bezwaren die je tegen het christelijk geloof kunt inbrengen, worden serieus genomen. Tegelijk worden die bezwaren tegen het licht gehouden en wordt bekeken of ze echt wel zo sterk zijn aIs het lijkt. Zeker als jij ook wel eens zulke discussies voert, of er in het algemeen meer over wilt weten, kun je van dit boek een hoop leren. 

Het boek deed me tijdens het lezen steeds meer denken aan boeken van C.S. Lewis die hij schreef ter verdediging van het christelijk geloof. Op sommige plaatsen kwam ik zelfs passages tegen die zo uit Lewis' boeken weggewandeld zijn (bijv. op blz. 113 en vele andere plekken). Overigens zonder dat er naar deze schrijver verwezen wordt in één van de 99 noten aan het einde van het boek. Dat vind ik wel zwak van de schrijver, zeker omdat hij wel namen van veel andere mensen vermeldt aan wie hij iets te danken heeft.

Laatste oordeel
Het boek eindigt net zo vreemd als het begint. Opnieuw een dodelijk ongeluk, maar nu zijn er naast Daniël ook een aantal van zijn vrienden bij betrokken. Het laatste hoofdstuk beschrijft het laatste oordeel, waarbij Daniël en de andere vrienden voor Jezus moeten verschijnen. Bij het eerste en het laatste hoofdstuk zitten dan ook mijn grootste bezwaren tegen het boek. In de eerste plaats ben ik nog nooit iemand tegengekomen die Jezus pas aan de andere kant van het leven heeft leren kennen en vervolgens nog is teruggekomen ook. Deze gedachte is bovendien strijdig met de rest van het boek, waarin juist sterk wordt benadrukt dat het te laat is wanneer je het geloof in Jezus uitstelt tot (na) je dood. Waarom zou Daniël dan wel deze voorkeursbehandeling krijgen? In de tweede plaats is de Bijbel heel terughoudend met het beschrijven van het laatste oordeel. Als de Bijbel dat al is, denk ik dat je als schrijver helemaal moet oppassen met wat je wel en niet over deze dingen zegt. Al te snel praat je voor je beurt en spreek je over dingen die alleen God weet. 

Wat mij betreft had het boek zonder de eerste en laatste hoofdstukken geschreven mogen worden. Het tussengedeelte is wel de moeite waard, al zou ik je als je erin geïnteresseerd bent, zeker aanraden om ook eens boeken van C.S. Lewis te lezen! 

Deze recensie is met toestemming overgenomen uit het HGJB-jongerenblad Cruciaal.
Link naar Cruciaal