Een paar jaar geleden oogstte Vonne van der Meer veel succes met haar Eilandboeken, drie boeken over de gebeurtenissen rondom een vakantie huisje op één van de Waddeneilanden. Via een gastenboek in dat huisje raken de levens van de verschillende personages met elkaar verweven. Ook in Ik verbind u door komen de diverse personen op een heel onvoorspelbare manier met elkaar in contact. Als je nog een tip zoekt om je literatuurlijst Nederlands aan te vullen, is dit boek misschien een aanrader.
Het begint ergens in het midden van het land. Een man, Berend, stapt chagrijnig uit bed, omdat hij zich door zijn vrouw Edith op dat moment voelt afgewezen. Daardoor doet Berend lelijk tegen een collega, die op zijn beurt weer een secretaresse afsnauwt die al niet veel kon hebben, omdat ze zojuist in een lange file had gestaan. De secretaresse gaat vervolgens met een kater een sollicitatiegesprek aan, wijst (ten onrechte) de sollicitante af enzovoorts, enzovoorts Het kwaad dat zo klein begon, wordt op die manier telkens doorgegeven en neemt steeds grotere vormen aan.
Daarnaast is er een andere lijn in het boek. Niet alleen het kwaad wordt doorgegeven, ook het goede. Edith is diezelfde dag bijvoorbeeld uren bezig om voor haar werkster, de Afghaanse Miriam, een pakketje medicijnen naar Kandahar verstuurd te krijgen. En aan het einde van het boek wordt de ruzie met Berend weer bijgelegd. Ondertussen is er dan wel ontzettend veel gebeurd, tot en met een moord toe...
Origineel
Hoe langer je over de opbouw van Ik verbind u door nadenkt, hoe meer je het boek gaat waarderen. Dat was tenminste mijn ervaring. Het is echt heel origineel en knap geschreven. Vonne van der Meer laat haarfijn zien hoe kleine voorvalletjes op een heel onverwachte manier grote gevolgen kunnen hebben. Deze wijze les wordt ons gegeven door een engelfiguur, die telkens in het boek opduikt. Deze figuur staat boven het verhaal en verklapt eigenlijk al dingen aan de lezer die de personages zelf (nog) niet beseffen. Een citaat: 'Welk effect haar gedrag (dat van de afgewezen sollicitante, wv) op al die mensen had? De een mompelde 'stuk chagrijn', en was haar het volgende moment alweer vergeten, voor een ander was haar reactie de druppel die de emmer deed overlopen. Dan baande het venijn zich een weg, woekerde voort, vertakte zich razendsnel, alle kanten uit en tot ver over de landsgrenzen, onzichtbaar voor een mensenoog.'
Verder zijn er nog een aantal leuke details die de hoofdgedachte van het boek goed onderstrepen. Door het opvallend vaak gebruiken van bestaande plaatsnamen, zie je het kwaad als het ware met sprongen dwars door Nederland gaan. De afgewezen sollicitante speelt hierin een beslissende rol. In haar huidige baan als telefoniste is zij degene die het kwaad (dat in het midden van het land begon en haar via Amsterdam bereikte) in de Achterhoek laat landen. De titel Ik verbind u door is daarom ook erg goed gevonden.
Christelijk
Hoewel Vonne van der Meer zelf een christen is, zijn haar boeken niet overduidelijk christelijk. Toch zijn er zeker christelijke waarden in haar werk te ontdekken, waar je niets eens met een lantaarntje naar hoeft te zoeken. De zwartgalligheid bijvoorbeeld van veel hedendaagse Nederlandse romans, zul je in de boeken van Van der Meer niet tegenkomen - zonder dat ze daarmee soft of onwerkelijk worden. Een paar passages uit het boek mochten wat mij betreft wat minder seksueel getint zijn, zeker omdat de functie ervan mij een beetje ontgaat. Zonder deze passages zou Ik verbind u door een nog waardevollere roman zijn!
Deze recensie is met toestemming overgenomen uit het HGJB-jongerenblad Cruciaal.
Link naar Cruciaal