Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

Redacteur: Petra Hooglander-Bijvank

Vlucht

"Mijn vader is dood en mijn moeder wordt langzaam gek. Dat heeft vreselijk veel met elkaar te maken, mijn moeder wordt namelijk vooral gek door de manier waarop mijn vader is gestorven." In Vlucht van Guurtje Leguijt staat het leven van Niels sinds de dood van zijn vader op zijn kop, al is dat aan de buitenkant niet te zien. 

De brugklasser is niet alleen zijn vader kwijtgeraakt; met zijn zus en broertje heeft hij geen echt contact meer en zijn moeder wil haar kinderen met bizarre veiligheidsmaatregelen beschermen tegen elk risico, omdat ze zich schuldig voelt aan het ongeluk van haar man. Zo mogen Niels, zijn zus Iris en zijn broertje Bastiaan bijvoorbeeld niet meer aan elektrische apparaten komen en moeten ze zelfs een fiets-helmn gaan dragen! Als Bastiaans juf komt praten over begeleiding door Jeugdzorg, denkt Niels’ moeder meteen dat de kinderen uit huis moeten. Midden in de nacht gaan ze er vandoor. 

Leguijt schrijft vanuit het perspectief van Niels en dat heeft ze knap volgehouden. Daardoor komt de lezer stukje bij beetje te weten wat er zich in de gedachten en herinnering van Niels afspeelt. Waarom ook hij zich schuldig voelt aan de dood van zijn vader. En hoe hij vergeving zoekt. "Misschien kan Thirza mij vertellen of God ook naar je luistert, als je nog maar weinig bidt. Of Hij echt zomaar je schulden vergeeft." Doordat de lezer, net als Niels, de gedachten van de andere gezinsleden niet kan lezen, krijgt het boek spanning. Want wat is zijn moeder van plan met haar geheime vlucht? Ze zal haar kinderen toch niet willen vermoorden? En wat bezielt Iris eigenlijk met haar gedrag? Pas als de kinderen en hun moeder eindelijk met elkaar gaan praten, blijkt dat zij allemaal worstelen met hun verdriet en schuld. 

Voor wie met rouw te maken heeft, biedt Vlucht veel herkenbaars: schuldgevoel, het wegstoppen van en ineens overvallen worden door verdriet ('buikbeesten'). Wie de problemen zelf niet kent, zal zich toch moeiteloos inleven in de hoofdpersoon. Dit vlotte en absoluut niet zielige boek maakt duidelijk dat vluchten of "Bemoei je er niet mee!" zeggen, geen oplossing bieden voor welk probleem dan ook. 

Deze recensie is met toestemming overgenomen uit Daniël.
www.jbgg.nl