Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

Drs. J. Visser-Van den Brink

Redacteur: Janneke Wessels

”De engelenmaker” geeft stof tot nadenken

„Tijdens het lezen verslapt je aandacht niet”, aldus drs. J. Visser-Van den Brink over “De engelenmaker”, een van haar favoriete boeken. „Je bent vreselijk nieuwsgierig hoe het telkens afloopt.”

Naam: Drs. J. Visser Van den Brink
Woonplaats: Voorthuizen
Functie: Docente Nederlands aan de Jacobus Fruytier Scholengemeenschap in Apeldoorn 

Favoriete boek: ”De engelenmaker” van Stephan Brijs 

Waar gaat het boek over?
„Deze roman gaat over een hoogbegaafde arts –de hoofdpersoon– die drie zonen heeft gekloond. Hij experimenteert door middel van klonen met van alles om God het nakijken te geven. Hij wil als God zijn. Tijdens zijn verblijf in een inrichting, wat hem erg beïnvloedde, heeft hij een heel negatief beeld van God gekregen. Daardoor neemt hij afstand van zijn geloof. Het boek eindigt tragisch door zijn dood en die van zijn drie zonen.”

Waarom uw favoriete boek?
„Het is een actueel boek: voor leerlingen maar ook voor ons. Het laat duidelijk zien –vooral voor een christen– wie wij ten diepste zijn. Ook bevat het boek veel verwijzingen naar de Bijbel. Hierin kun je zien dat wij gevallen mensen zijn.”

Spannendste deel?
„Vooral de arts z’n dood. Ik dacht: is dit nu blasfemisch bedoeld of niet? Uiteindelijk blijkt dit niet het geval. Dat zet je wel erg tot nadenken. Maar ook hoe hij spreekt over zijn beeld van God en Jezus. En de thrillerachtige experimenten die hij met zijn zoons uithaalt.”

Uw leerlingen lezen het ook?
„In ieder geval één meisje. Vooral voor leerlingen die de bètavakken volgen is ”De engelenmaker” een aanrader, omdat het voornamelijk over ethische kwesties gaat. Daarnaast zijn veel literaire werken niet spannend, dit juist wel.”

Waarin is Stephan Brijs goed?
„Het is een enorm knap geconstrueerd boek. Ondanks de twee vloeken die erin staan, is het goed geschreven. Erotiek is ook niet aan de orde. Impliciet en expliciet geeft hij dingen door om over na te denken.”