Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

C. I. De Nood-Van Manen

Redacteur: Janneke Wessels

Waardering voor een vrouw

Een klein, slank, donker meisje met een sterke wil. Dapper, vastberaden en absoluut niet bang. Zo typeert C. I. de Nood-Van Manen Hasse, de hoofdpersoon van haar favoriete boek ”Hasse Simonsdochter”.

Naam:
C. I. de Nood Van Manen
Functie: Lerares Nederlands
Favoriete boek: ”Hasse Simonsdochter” van Thea Beckman 

Waar gaat ”Hasse Simonsdochter” over?
Hasse, verstoten door haar ouders, vlucht de rietvelden in. Daar redt Jan van Schaffelaar haar uit handen van veehandelaren, die het meisje proberen te verkrachten. Een van hen komt tijdens de ruzie om waarvoor Van Schaffelaar naar het schavot in Kampen moet. Op het moment dat de beul zijn mes al geheven heeft roept ze: „Ik verbidt hem.” Ze trouwt met Jan om hem te redden van de dood. Het stel, verbannen uit Kampen, vertrekt naar Zuthpen. Ondertussen is Gerrit de klokkengieter –die later verliefd wordt op Hasse– met zijn oom op weg naar Zutphen. Zij worden onderweg overvallen door de bende van Van Schaffelaar maar komen even later vrij.
De Barnevelders krijgen uiteindelijk genoeg van Van Schaffelaar en zijn huurlingen die de buurt onveilig maken en belegeren hem. Hierop springt Van Schaffelaar van de toren en overlijdt. Hasse trouwt daarna met Gerrit de klokkengieter.”

Geen saai boek dus.
„Nee, absoluut niet. In de meeste boeken is de hoofdpersoon een man. In ”Hasse Simonsdochter” is het een meisje, dat maakt het spannend. De manier waarop zij haar mannenberoep uitoefent, hoe ze overleeft in de wereld waarin ze als elfenkind terechtkomt en alles zo goed voor elkaar krijgt, is echt bijzonder.”

Wat trekt u aan in het werk van Beckman?
„Ik vind het knap hoe zij van een stukje geschiedenis een leuk verhaal maakt. Het is erg mooi beschreven. Leest lekker vlot, er zit spanning in en wat leerlingen het meest aanspreekt: de romantiek. Dat vinden ze gewoon hét.”

Uw leerlingen lezen het ook?
„Ja, ik geef het m’n leerlingen in de derde klas op; ze lezen het graag. Het is jeugdliteratuur: makkelijk en toch goed geschreven. Een beetje pit er in –zoals in dit boek– mag best, maar het moet niet te moeilijk zijn. Ze hoeven van mij niet altijd dezelfde boeken te lezen. Ook verschillende titels van Simone van der Vlught prijs ik aan.”