Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

J. A. Prins

Redacteur: Janneke Wessels

„Tragisch, dit verhaal”

Een bizar verhaal. „Maar op zo’n manier geschreven dat je er af en toe –ondanks de ernst– toch om moet lachen.” J. A. Prins is onder de indruk van zijn favoriete boek ”Schimmen rond de Parula” van F. Springer.

Naam:
J. A. Prins
Leeftijd: 42
Functie: docent Nederlands aan het Ichthuscollege te Veenendaal
Favoriete boek: ”Schimmen rond de Parula” van F. Springer

Waar gaat het boek over?
„Een zendingsechtpaar –uitgezonden door een Amerikaanse organisatie– komt op het Bloedzuigereiland, in Nieuw Guinea. Ze komen er terecht te midden van kannibalen en volstrekt onbeschaafde inboorlingen. Omdat de uitzendende kerk bekeerlingen wil zien en dat niet opschiet, stuurt ze een tweede zendingsechtpaar. Hierdoor ontstaat een merkwaardige situatie: de beide echtparen beconcurreren elkaar. Het ene zendingsechtpaar besluit verder de bush in te trekken. Daar vertelt de zendeling over de kruisiging en geeft aan dat God een God is die straft. Dit landt verkeerd bij de inboorlingen, waarop ze de zendeling kruisigen. Zijn vrouw vindt hem uiteindelijk en zegt dat haar man in een ravijn is gevallen, omdat ze voor het volk niet wil weten dat hij is gekruisigd. Een tragisch boek.” 

Spannendste deel?
„Op een gegeven moment voeren twee stammen oorlog. Zij nemen een krijger gevangen die –ongelofelijk, maar waar– door kannibalen wordt opgegeten. En het erge is –ik neem aan dat het boek grotendeels op waarheid gebaseerd is– ze laten zo’n persoon in leven door eerst de stukken van hem af snijden die niet de dood tot gevolg hebben. Gruwelijk gewoon.” 

Literaire kwaliteiten?
„Springer weet met de nodige ironie en luchthartigheid veel onderwerpen zo te vertellen dat, hoe gek het ook klinkt, je er toch ook wel weer om kunt lachen. Er zijn schrijvers die veel woorden nodig hebben, maar hij beschrijft het heel subtiel, net zoals Elsschot dat kon."

Wat kunnen wij er van leren?
„Veel mensen zijn kritisch over moderne literatuur: moet je dit nu wel lezen? Als schrijvers commentaar hebben op de kerk, of in dit geval de zendelingen, dan zeg ik: Laat maar komen. Daar worden wij echt niet minder van. We kunnen er als christen juist wat van opsteken. Als iemand het geloof misvormt of zelfs misbruikt, dan voel je zelf al aan dat dat niet goed gaat.” 

Een aanrader voor uw leerlingen?
„Volgend jaar zal ik het zeker noemen in de examenklas. Het is een dun boekje, daar zijn de leerlingen meestal wel gecharmeerd van. Vaak gebeurt er in de Nederlandse literatuur niet veel. Dit is een boek waarin kernachtig bepaalde dingen getypeerd worden door alleen maar een verhaal te vertellen. Springer, ex-diplomaat, schrijft over verre streken en gebieden waar echt iets gebeurt, dat boeit mij wel.”