Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

Redacteur: Albert van Zanten

„Je voelt: dit loopt fout”

Een echte topper, maar met een tragisch einde. G. J. J. Karsten, docent Nederlands aan de Pieter Zandt Scholengemeenschap werd helemaal meegesleept door ”Publieke werken” van Thomas Rosenboom. Een spannend boek over goede bedoelingen en domme zetten.

Naam: Jan Jaap Karsten
Leeftijd: 29
Functie: Docent Nederlands aan het Pieter Zandt Scholengemeenschap te Kampen

Favoriete boek: ”Publieke werken” van Thomas Rosenboom

Waar gaat ”Publieke werken” over?
„Een Amsterdamse vioolbouwer kan zijn huis duur verkopen. Tenminste, dat denkt-ie. Van het geld dat hij hoopt te ontvangen, wil hij Joden helpen met emigreren. Hij koopt alvast tickets voor de oversteek. Maar hij krijgt zijn geld niet en komt helemaal klem te zitten. Het plan wordt z’n ondergang. Je wordt steeds heen en weer geslingerd tussen hoop en vrees. Je weet: dit gaat fout, maar tegelijkertijd blijf je hopen op de goede afloop. Ik werd helemaal meegesleept, want het verhaal is heel goed geschreven en spannend.”

”Publieke werken” is een historische roman. Niet saai?
„Nee. De nadruk ligt niet op de feiten of de geschiedenis, maar op het verhaal. De personages komen echt tot leven.”

Welk thema springt er uit?
„De hoofdpersoon heeft hoge verwachtingen en streeft vol goede bedoelingen naar iets moois: mensen helpen. Maar hij doet dat zo onhandig, dat het z’n ondergang wordt. Dat vind ik heel tragisch.”

Literaire kwaliteiten?
„”Publieke werken” is een topper van de laatste jaren. De thematiek overstijgt het verhaal en is van alle tijden. Volgens mij wordt Rosenboom over honderd jaar nog gelezen. Overigens: niet alles van hem is goed leesbaar. ”Gewassen vlees” bijvoorbeeld, vind ik vunzig.”

Minpunten?
„De hoofdpersoon pleegt zelfmoord na al zijn mislukkingen. Echt christelijk is de boodschap van ”Publieke werken” dan ook niet. Maar toch wil ik dit lezen, om kennis te nemen van de wereld om mij heen. En als ik dit boek met leerlingen bespreek, hoop ik natuurlijk dat we samen inzien dat er bij God een uitweg is voor problemen.”

Klik hier om meer te lezen over Thomas Rosenboom.