Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

Redacteur: Jeannette Donkersteeg

De eenzame jager

Martin Rutgers schreef "De eenzame jager". Zijn mooie uitgangspunt wordt onder meer op blz. 24 verwoord: Geloof en vertrouwen in God vormen de beste basis voor echt geluk.

Het verhaal zelf laat zich echter niet door iedereen met plezier lezen. Baronnen en jonkvrouwen; 'onechte' kinderen; mensen die zoeken naar hun onbekende ouders en erfenissen zijn misschien wel populaire, maar geen originele thema's voor romans, en je moet er niet te veel van hebben, zeker niet in één boek. Dat is hier wel het geval en dat maakt het verhaal vlak en ongeloofwaardig, net als de dialogen in dit boek, die uit té mooie volzinnen bestaan. De ene spreker noemt voortdurend de naam van de ander, zodat bijvoorbeeld tussen blz. 9 en 19 de namen van de hoofdpersonen Gerda en Jakob al meer dan tachtig keer voorkomen. Hoewel ook voor gelovigen de stukjes van de levenspuzzel niet altijd in een mum van tijd keurig in elkaar vallen, wekt dit boek wel die indruk.

Gerda is tien jaar met Jakob getrouwd als zijn moeder sterft. Omdat Jakob niet weet wie zijn vader is, gaat Gerda op het kerkhof kijken. Daar ontmoet ze een vrouw, die Jakobs grootmoeder blijkt te zijn. Zij onthult het raadsel; Gerda gaat naar huis, waar ze ontdekt dat ze eindelijk zwanger is; Jakob krijgt die avond op weg naar huis een hartaanval en wordt gevonden door zijn onbekende vader (die nog niet weet dat de gestorvene zijn zoon is) en de oude grootmoeder overlijdt ook diezelfde nacht nog. Gerda is dus juist op tijd op de hoogte gebracht.

Alle samenlopende omstandigheden in dat ene etmaal worden ook fantasierijke lezers te veel. Gerda is wel geschokt door de gebeurtenissen, maar als de dokter de jonge weduwe de morgen na de sterfgevallen bevestigt dat ze zwanger is, zegt de auteur: "Ze was weer de jonge, krachtige vrouw bij wie wilskracht en beheerste vreugde uit de ogen straalden". Dat gaat allemaal erg snel. Hoewel ze niet zo bedoeld kunnen zijn, komen dergelijke passages profaan over. Gerda krijgt een zoon. Hij wordt de eenzame jager van wie de titel spreekt. Aanvankelijk is hij een onverschillige jongeman, maar later mag hij weten dat hij gezocht en gevonden werd door de goede Herder. Een mooi slot, al blijft overeind dat de boodschap van dit boek een waardiger 'verpakking' verdiende.

N.a.v. "De eenzame jager", door Martin Rutgers; uitg. De Banier, Utrecht, 1997; ISBN 90 336 25 60 1; 168 blz.