Gewonde directeurGerard Dijkstra, directeur van Dijkstra Weg- en Waterbouw, heeft op een avond een afspraak bij de achteringang van zijn bedrijf. Als hij niet thuiskomt, waarschuwt zijn vrouw Margreet de politie. Nadat men uitgebreid gespeurd heeft, wordt Dijkstra de volgende morgen zwaargewond gevonden. Zo begint een raadselachtige zaak, door Martin Rutgers spannend beschreven in "Het AEX-dossier".
Als Gerard Dijkstra in het ziekenhuis tijdens korte momenten van bewustzijn het woord "AEX" noemt, rijst bij de politie het vermoeden dat de aanslag te maken heeft met de sterke daling van de aandelenkoersen op de effectenbeurs. Het feit dat er binnen het bedrijf een beleggingsclubje bestond, waar ook Dijkstra deel van uitmaakte, bevestigt dit vermoeden. Het kost de politie weken om deze AEX-affaire te ontrafelen en de daders van de aanslag aan te houden. Gijs en Isabel, de kinderen van Gerard, spelen een belangrijke rol bij de ontknoping.
Als je eenmaal in deze jeugdroman begonnen bent, lees je hem in één adem uit. Het is jammer genoeg al snel voorspelbaar wie de hoofdschuldige is.
N.a.v. "Het AEX-dossier", door Martin Rutgers; uitg. De Banier, Utrecht, 1999; ISBN 90 336 2646 2; 218 blz.