Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

Redacteur: Albert van Zanten

„Nouwen daagt me uit”

„Ik hou erg van structuur en lees liever geen dingen die niet kunnen”, zegt J. N. de Wildt-Rentier, docente Nederlands op de Gomarus Scholengemeenschap in Gorinchem. Toch noemt ze ”Het negende uur” van Pieter Nouwen als haar favoriete boek. Een opvallende keuze, want het boek heeft een magisch-realistisch einde.

Naam: J. N. de Wildt-Rentier
Leeftijd: 32
Woonplaats: Dordrecht
Functie: Docent Nederlands aan de Gomarus Scholengemeenschap te Gorinchem

Favoriete boek: ”Het negende uur” van Pieter Nouwen

Wanneer voor het eerst dit boek gelezen?
„Meteen nadat ’t verscheen, in 1997. Het boek werd overal aangekondigd en besproken. De recensies waren lovend. Het was mijn eerste kennismaking met Pieter Nouwen en daarna heb ik alles van ’m gelezen. ”Het negende uur” deed veel stof opwaaien: een christelijke roman over de Mattheüs Passion, gecombineerd met een detective; dat was erg bijzonder. Ik was blij met het boek omdat ’t christelijk is, kwaliteit levert én door de beugel kan.”Sterke passage? „Het einde van het boek, als de hoofdpersoon sterft. Hij is beroepsmusicus en zingt de Christuspartij in de Mattheüs Passion. Hij is niet gelovig en bespot zelfs het Evangelie. Waarom zou hij geloven? Maar door het zingen van de Mattheüs kan hij er niet meer omheen en komt het tot een enorme catharsis. De hoofdpersoon sterft op het negende uur, waarop ook Christus de geest gaf. Dan vraag je je af: stierf de hoofdpersoon echt op het negende uur? En is hij tot geloof gekomen? Dat weet je niet. Dat vind ik spannend in dit boek. Ik ben erg gesteld op duidelijkheid en structuur en houd niet van dingen die niet kunnen. Daarin daagt ”Het negende uur” me dus uit.”

Waarin is Pieter Nouwen sterk?
„Nouwen snijdt in deze roman een belangwekkend thema aan: kun je uit de voeten met christelijke muziek, gezongen door niet-christenen? Het kan toch niet zo zijn dat je niet gelooft in wat je zingt. Kunst moet Gods eer verhogen. Dat heeft Bach heel goed begrepen toen hij de Mattheüs Passion schreef.

Ook de structuur van ”Het negende uur” vind ik sterk. Steeds wordt een hoofdstuk over het verleden, dat dan de titel heeft uit de Mattheüs, afgewisseld met een hoofdstuk in het heden. Aan het einde loopt dat door elkaar en weet je niet meer wat werkelijkheid is. Dat geeft het boek een magisch-realistisch slot. Heel spannend.”

Waarom moeten uw leerlingen dit boek lezen?
„Als je de Mattheüs Passion mooi vindt, kun je sowieso niet om dit boek heen; de roman raakt de kern van de Passie. Maar ook als je je als christen een mening wilt vormen over muziek, is dit boek een must. Verder is ook spannend: is de hoofdpersoon een natuurlijke dood gestorven of niet?
De belangrijkste vraag in dit boek is: waarom zou je geloven? Om die vraag kan geen enkele christen heen. Daarom moet je het lezen.”

N.a.v. Pieter Nouwen, ”Het negende uur”, eerste druk in 1997 bij uitgeverij Toth te Bussum.