AMSTERDAM - Van dichter Geerten Gossaert (1884-1958) zijn twee bundels met meer dan negentig tot nog toe onbekende gedichten ontdekt.
Gossaert, pseudoniem van de historicus F. C. Gerretson, staat in de literatuurgeschiedenis bekend als de schrijver van één zeer succesvolle bundel, ”Experimenten” uit 1911. Daarna zou hij geen poëziebundels meer hebben gepubliceerd.
De ontdekking van de bundels ”Langs den weg” uit 1928 en ”Melati en rotan” uit 1948 komt op naam van de literair-historici Reinier Salverda en Jaap Harskamp. Zij berichtten er zaterdag over in Trouw.
Gerretson schreef de bundels onder een schuilnaam: J. F. Kunst. Op grond van poëticale, stilistische, politieke, lexicale en historische kenmerken menen Salverda en Harskamp dat de gedichten aan Gossaert moeten worden toegeschreven. Gerretson, hoogleraar koloniale geschiedenis in Utrecht, gold als fel tegenstander van de onafhankelijkheid van Indonesië. In de nu ontdekte dichtbundels is dat politieke standpunt terug te vinden.
Voor Gossaertkenner dr. J. de Gier kwam de ontdekking als „een grote verrassing. Ik houd nog een slag om de arm, maar ik vind de argumentatie op het eerste gezicht niet ongeloofwaardig. Gossaert wás een dichter die veel aan mystificatie deed. Wat dat betreft past dit precies bij hem.”
De Gier denkt niet dat het Gossaertbeeld door de nieuwe ontdekking erg zal veranderen: „Gossaert heeft zijn primaire dichtersgestalte in ”Experimenten” neergelegd. En wat zijn „grote zwijgen” tussen 1920 en 1940 betreft: misschien heb ik dat in mijn laatste uitgave te sterk aangezet - maar het was ook toen al duidelijk dat hij in die periode wél met poëzie bezig was.”