Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

Van der Staaij

Redacteur: Albert van Zanten

„Een zeldzaam meesterwerk”

„Een meesterwerk, zegt Kees van der Staaij 
enthousiast. „Een van de zeldzame boeken die ik twee keer heb gelezen.” Alsof hij de Tweede Kamer ergens van zal overtuigen, vertelt de SGP-parlementariër over zijn favoriete boek: ”De Tornado” van Bé Nijenhuis.”

Naam:
Kees van der Staaij
Leeftijd: 38
Woonplaats: Benthuizen
Functie: Fractielid voor de SGP in de Tweede Kamer. 

Favoriete boek: ”De Tornado” van Bé Nijenhuis

Wanneer las u ”De tornado” voor het eerst?
„Op de middelbare school. Het boek stond op mijn literatuurlijst, dus het was in eerste instantie verplichte kost. Maar ik vond het zo goed dat ik het later herlezen heb. En dat is zeldzaam in mijn geval.”

Waar gaat het over?
„Over drie mensen, een predikant, een landeigenaar en een lerares, die elk een groot verdriet te verwerken hebben. Hun levens raken langzaam met elkaar verweven. Ze maken hele dramatische dingen mee. De bezittingen van de landeigenaar worden verwoest door een tornado. En terwijl de predikant preekt over Gods liefde, stort de overvolle galerij van zijn kerkgebouw in. De hoofdpersonen worstelen dan ook met vragen over God, de zin van het leven en het lijden.

Dat klinkt dramatisch.
„Ja, maar het sterke van Nijenhuis is juist dat de roman geen taaie beschouwingen bevat. Het boek is heel leesbaar. ”De tornado” is volstrekt spannend en goed van compositie en stijl. Nijenhuis heeft ook humor. Er staan veel een geestige dialogen in het boek.”

Waarin blinkt de schrijver uit?
„In de thematiek. Nijenhuis schreef het boek in een periode waarin de existentiële uitzichtloosheid in de literatuur sterk op de voorgrond stond. Die thema’s neemt hij serieus: de hoofdpersonen in ”De tornado” zijn bang voor vervreemding en hebben verdriet over hun lijden - vragen van alle tijden en plaatsen. Tegelijkertijd spreekt er uit ”De tornado” hoop en verzoening. Daarin merk je dat het boek door een christen is geschreven.”

Is hij daarin overtuigend?
„Ja. Nijenhuis’ antwoorden zijn nooit gemakzuchtig. ”De tornado” is psychologisch diepgaand en geloofwaardig.”

Heeft een politicus eigenlijk wel tijd om literatuur te lezen?
„Zo af en toe. Tijdens de recessen maak ik er tijd voor vrij.”

Wat was uw laatste boek?
„”Gilead” van Marilynne Robinson. Een hele mooie roman.”