Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

Redacteur: M. H. Karels-Meeuse

Laatste roman van Pleun R. Troost

Van de hand van de bekende Pleun R. Troost is postuum een laatste roman verschenen. De omslag van Rino Visser nodigt uit tot lezen.

In "De kleindochter van de klompenmaker" maken we kennis met Piet de Jong, een stille man, postbode van beroep, getrouwd met Stijntje. Zij is een handige tante, dik en gezellig, die op het bijkantoortje goed met geld kan omgaan.

Ze hebben samen een mooie dochter, Dientje, die als ze groter wordt in de kost gaat bij oom Harald en tante Marie, een aardig kinderloos echtpaar. Dan is er nog een meisje, Aria, dochter van Trijntje van der Linden, hoofdpersoontje in deze roman. Niemand weet wie haar vader is, zelfs de moeder niet. In tegenstelling tot haar moeder is Aria bijzonder mooi, zodat ze ieders aandacht trekt.

Door omstandigheden komt zij in hetzelfde gezin terecht als waar Dientje opgroeit. Oom Harald en tante Marie hebben dus twee pleegdochters. Oom Harald is kapitein van een kustvaarder. Hij heeft een foto van de kleine Aria in zijn hut en... zij wordt herkend!

Uiterlijk

Na veel wederwaardigheden worden de raadsels omtrent de afkomst van dit meisje opgelost. Het blijkt dat haar grootouders welgestelde mensen in Engeland zijn. De omgang wordt allerhartelijkst, het boek krijgt een "happy end". Als herinnering aan Aria's afkomst staan haar eerste klompjes op de schoorsteenmantel van haar Engelse grootouders.

Deze streekroman speelt zich af in de Alblasserwaard rond de oorlogsjaren. De gebeurtenissen volgen elkaar snel op en de hoofdpersonen leren we beter uiterlijk dan innerlijk kennen. Meer dan dertig (!) keer wordt verteld hoe mooi het meisje Aria wel niet is. Of haar moeder Trijntje spijt of berouw heeft van haar zondige leven lezen we nauwelijks.

Desalniettemin zullen er velen zijn die de verzorgde uitgave van deze streekroman waarderen.

N.a.v. "De kleindochter van de klompenmaker", door Pleun R. Troost; uitg. Den Hertog, Houten, 2000; ISBN 90 331 1430 5; 133 blz.