Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

Redacteur: Boekenredactie

M. Kanis (1934-2000)

Kanis startte begin jaren tachtig met het schrijven van jeugdboeken. Een beschadiging aan zijn netvlies dwong hem zijn baan als directeur van een basisschool op te geven.

Kanis' eigen herinneringen aan de oorlog in Deventer leverden de "Maarten Gunnink"-serie op, nog deels uitgegeven bij uitgeverij Ligtenberg in Rijssen. Daarop volgde de serie "Helden uit het verzet", met waargebeurde illegale praktijken. Bekend is ook zijn Israël-serie over de strijd tussen Joden en arabieren.

In een interview in 1999 naar aanleiding van zijn 25e boek, "Schoten in het bos", vertelde de schrijver dat hij het kind graag centraal stelde en het wilde laten zien dat God over alles regeert.

Uitgever C. A. Otte van De Banier: "Wij waardeerden hem zeer. Zijn boeken werden door jong én oud gelezen. Hij wilde zijn publiek een stuk geschiedenis meegeven. De verhalen zoog hij niet uit zijn duim, hij besteedde veel tijd aan het achterhalen van allerlei gegevens."
De schrijver leverde als Oom Rien veertien jaar lang wekelijks een bijdrage aan de kinderpagina van het Reformatorisch Dagblad.