Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

Redacteur: Marie van Beijnum

"Ik sta mezelf niet toe dat proza waterig wordt"

Thera Coppens is auteur van historische boeken als "Antonius Mor, hofschilder van Karel V", "Dageraad van Oranje-Nassau" en "Voet op vrome bodem". Ze schreef tal van artikelen onder meer voor Museumtijdschrift Vitrine, NRC Handelsblad en Nouveau. "Ik heb altijd geschreven en ben puur schrijfster", zegt ze zelf. "Ik studeer al dertig jaar geschiedenis, kunstgeschiedenis, psychologie, gezondheid in de geschiedenis en tekenkunst. Als ik niet publiceer, schrijf ik toch, om te verwoorden. Ik had in de schilderkunst kunnen doorgaan. Het komt namelijk allemaal uit dezelfde bron, of je nu muziek maakt, schildert of beeldhouwt. Het is de creativiteit en de drang tot scheppen." 

Ze kan, zegt ze, 's nachts in paniek wakker worden van een verkeerd woord. Haar spontane en roekeloze schrijfstijl van weleer is veranderd in zorgvuldig proza dat na veel wikken en wegen totstandkomt. "Ik sta mezelf niet toe dat proza waterig wordt, dat een opmerking nergens eindigt. Een boek is net als een schilderij. Het moet overal interessant zijn, het mag niet overladen zijn, er moet lucht inzitten. Ik neem de lezers mee van rustige naar overladen vlakken - je moet er doorheen kunnen lopen, je moet de goede kleuren gebruiken. Daar ben ik echt meedogenloos in." 

Haar hang naar het verleden begon al in haar jeugd en is nooit weggegaan. "Je moet je helemaal openstellen, anders kom je niet in het verleden. Ik gooi al mijn zintuigen er tegenaan. En dan moet het verleden ook toegang geven. Er moet een kier komen." 

De Russische literatuur is voor Coppens een permanente bron van inspiratie. Op haar nachtkastje staat een borstbeeld van Tolstoj. "Als ik een writers block heb pak ik Tolstoj en ga ik lezen en dan weet ik weer wat het is. De Russische ziel is zo gevoelig. Als de gewone mensen in de straat praten, dan doen ze dat met een theater en gevoel in hun stem, zo warm en zo open in hun emoties, dat kennen wij helemaal niet." 

Coppens woont in Baarn en is eigenaar van het Historisch Toerisme Bureau (www.historisch-toerisme-bureau.nl) dat tal van dagtochten organiseert.