Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

Redacteur: Hans Mijnders

Verslaafd

Het nieuwste jeugdboek van Leendert van Wezel heet "Klem!" Van Wezel wil altijd meer dan alleen een avonturenboek schrijven. Dat heeft hij in zijn eerdere jeugdboeken en novelles al laten zien. Ook in dit boek treffen we een mix van spanning en een (natuurlijk verwerkte) boodschap aan. 

De vriendschap tussen Martin en Jordy komt ten einde. Jordy kiest nu voor Kevin (en niet voor Sjaak, zoals de flaptekst beweert), die hem meeneemt naar cafés en disco's. Christy, de tweelingzus van Jordy, maakt zich grote zorgen om haar broer. Zeker als ze 2000 euro ontdekt op de kamer van haar broer. Haar zorgen worden nog groter als ze een tijdje later xtc-pillen op zijn kamer vindt. 

Martin is intussen bezig met een eigen onderzoek: op de draadloze telefoon hoort hij flarden van een vreemd gesprek. Enkele dagen later ontvangt ook vader delen van een vreemd telefoongesprek: "...vannacht... laat het spul maar komen..." Natuurlijk kan Martin het niet laten om 's nachts buiten te gaan kijken. 

Uiteindelijk komen de onderzoeken van Martin en Christy samen: ze vinden een grote voorraad xtc-pillen in een holle boom. Voordat de werkelijke daders kunnen worden gepakt, volgen er voor Martin en Christy nog spannende momenten. 

Een boeiend boek waarin de auteur nadrukkelijk een waarschuwende vinger opsteekt: verkeerde vrienden, slechte muziek, xtc... het lijkt misschien ongevaarlijk, maar voor je het doorhebt, ben je verslaafd! 

N.a.v. "Klem!", door Leendert van Wezel; uitg. De Banier, Utrecht, 2003; ISBN 90 336 2791 4; 188 blz.