Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

Redacteur: Hans Mijnders

Engels geld

"Geldjacht" is de titel van het nieuwste avonturenboek van Roland Kalkman. Rick en Jasper zijn op vakantie in Engeland. Jasper vindt een neergeschoten fazant met een kokertje om zijn poot. Rick vertelt niemand over zijn vondst. In het kokertje blijken twintig briefjes van 50 pond te zitten. In Nederland vertelt Rick dat hij slechts één biljet van 50 pond heeft gevonden, vastgebonden aan de poot van een vogel. Een halfjaar later gaan Rick en Jasper opnieuw op vakantie naar Engeland, op uitnodiging van oom Alex, een vriend van Jaspers vader. 

Daar wisselen de gebeurtenissen elkaar in hoog tempo af: het biljet van 50 pond blijkt vals te zijn, zodat de jongens en oom Alex door de politie worden verhoord. De jager die Rick tijdens zijn vorige vakantie had gezien, eist al het geld van Rick terug. Als er vervolgens wordt ingebroken in het huis van oom Alex kan Rick zijn geheim niet langer voor zich houden. Hij laat het kokertje met de overige negentien biljetten zien. Uiteindelijk loopt alles goed af en worden de daders gepakt. 

Roland Kalkman schreef een boek dat jongens (en meisjes) die van actie houden zeker zullen waarderen. Het verhaal heeft een goede verhaallijn en een leuk uitgewerkte plot. Dat sommige zaken niet altijd logisch zijn (houdt een jongen van elf jaar een halfjaar lang zo veel geld voor iedereen verborgen?) doet enerzijds afbreuk aan de geloofwaardigheid. Anderzijds maakt de auteur duidelijk dat "bedriegen om rijk te worden de wil van God niet is." Er zijn slechtere lessen te leren in een avonturenboek! 

N.a.v. "Geldjacht", door Roland Kalkman; uitg. Den Hertog, Houten, 2003; ISBN 90 331 1733 9; 118 blz.