Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

Redacteur: Hans Mijnders

Kanjers

Van Bram Kasse is intussen alweer het derde jeugdboek verschenen, "Kanjers". Op de Anjerschool ontstaat grote beroering: de fiets van meester Hermans is gestolen! En het is nog wel de fiets die de meester heeft gekregen voor zijn twintigjarig jubileum. Natuurlijk laten de kinderen van groep 8 het er niet bij zitten. De fietsendief moet worden gevonden! Al snel is een aantal personen verdacht. Is de vreemde journalist De Graaf de dader? Of hun klasgenoot Sven, die ze met een fiets op zijn schouder zien lopen? 

Maar dan gaat het fout tussen de vriendinnen Latifa, een Marokkaans meisje, en Amber. Ze krijgen ruzie omdat ze allebei verliefd zijn op Romano, een jongen uit hun klas. Als Latifa ook nog het onderwerp voor haar spreekbeurt pikt van Amber, lijkt de vriendschap voorgoed over. Maar dankzij de oplettendheid van Latifa wordt uiteindelijk de fietsendief gepakt en komt het ook tussen de twee vriendinnen weer in orde. 

Het is Kasse goed gelukt de spanning op te bouwen. Door af en toe een hoofdstuk vanuit de fietsendief te schrijven, maakt hij steeds meer duidelijk dat de dader een bekende moet zijn voor de kinderen. Ook uit het taalgebruik blijkt dat de auteur de jongerenwereld goed kent: hedendaags, met goedlopende dialogen. 

Klein minpunt zijn de soms iets te overdreven aanwijzingen in de richting van een mogelijke dader. Zo zijn er rond Sven zo veel toevalligheden dat je als (volwassen) lezer het gevoel bekruipt dat hij het dus wel niet gedaan zal hebben. 

N.a.v. "Kanjers", door Bram Kasse; uitg. Den Hertog, Houten, 2003; ISBN 90 331 1761 4; 150 blz.