Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

Redacteur: Hans van Holten

Verre, lege ogen

Triest lijkt aanvankelijk het leven voor de 15-jarige Julia, hoofdpersoon in "Dansen in het bos" van Anja Elshout. Haar moeder is opgenomen in een inrichting nadat Julia's tante Frederique door een verkeersongeluk om het leven is gekomen. "Steeds ziet ze haar moeder weer voor zich, zoals ze haar de laatste keer thuis, in hun vorige huis zag. Een wit gezicht en verre, lege ogen die dwars door haar heen schenen te kijken. Ze had willen schreeuwen, ze had haar moeder door elkaar willen rammelen, ze had haar willen slaan. Alles, alles om haar maar terug te halen." 

Daar komt nog bij dat het gezin (Julia, vader en de twee tweelingbroertjes) verhuist naar een oud poorthuis in moeders geboortedorp. Weg vertrouwde omgeving met de vertrouwde school, de vertrouwde vriendinnen, zelfs haar vertrouwde verkering! 

Een heel nieuw leven moet ze beginnen, zonder de steun van haar moeder. Maar toch, in het dorp krijgt Julia nieuwe contacten: zoals een spontane vrolijke vriendin Willemijn met diens oudere broer Bas, die vanaf het begin een oogje op haar heeft. Dankzij de hulp van onder anderen Willemijn komt ze meer te weten over het verleden en vooral de jeugd van haar moeder en haar tante. Beiden waren befaamde balletdanseressen, een kunstzinnige hartstocht die ook Julia geërfd heeft. Veel steun krijgt Julia van haar moeders vroegere balletlerares, en ook van haar vader, met wie ze eindelijk een diepgaand gesprek heeft. Over haar moeder en over God. 

""Waarom heeft God Frederique dan dood laten gaan?" zegt ze hard.
"Daar heb je toch ook voor gebeden?" Ze had God gesmeekt, maar Frederique was toch gestorven. Haar vader haalt zijn schouders op. "Ik weet het niet. Bidden wil niet zeggen dat je God naar je hand kunt zetten, zoals jij het bedacht hebt. Soms bedenkt God andere dingen voor ons, waar we zelf niks van snappen. Maar dat wil nog niet zeggen dat je dan net zo goed niet kunt bidden!"" 

Zoals gezegd: het loopt goed af; Julia krijgt haar moeder terug en ze wordt intens gelukkig met Bas. Een boeiende meisjesroman, die ook gewaardeerd kan worden door heel veel jongens. 

N.a.v. "Dansen in het bos", door Anja Elshout; uitg. Callenbach, Kampen, 2003; ISBN 90 266 1169 2; 186 blz.