Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

Redacteur: Enny de Bruijn

Speurtocht naar zendingsverhalen

M. A. Mijnders-van Woerden (1921) legde in de loop van haar leven talrijke contacten op het zendingsveld. Ze was aanvankelijk betrokken bij de Mbuma Zending in Afrika, "in 1957 bij ons in huis opgericht", later bij de Bonisa Zending, die vooral in China actief is. Voor die laatste organisatie fungeert ze nog altijd als penningmeester, terwijl ze bovendien lezingen over het zendingswerk geeft. Behalve artikelen voor Daniël, de Gezinsgids en het blad van de Stichting Bonisa, schreef ze ook boeken over zending en zendingsgeschiedenis, waarvan "Bonisa" en "De vrouw met het Boek" de bekendste zijn. 

1. Gaat u met vakantie?
Als ik echt met vakantie ging, zou ik bijvoorbeeld naar Grindelwald willen, naar de Zwitserse bergen. Maar deze zomer maak ik een reis naar Canada en Amerika, die voor de helft als vakantie geldt en voor de helft als een studiereis. 

2. Met wie?
Met een jongere vriendin die ook veel belangstelling voor het zendingswerk heeft. Ik reis graag alleen, maar op mijn leeftijd kan dat niet meer. Mijn hersenen werken tegenwoordig beter dan mijn spieren. 

3. Welk soort vakantie?
Hoofdzakelijk een speurtocht naar boeken. Ik zoek naar materiaal om te gebruiken bij mijn lezingen in Nederland, maar bijvoorbeeld ook naar een boek over de natuur in het Amazonegebied. Mijn dochter en haar man hebben daar acht jaar gewerkt, ik ben er zelf ook geweest en heb indianen gesproken die tot God bekeerd zijn. Daar zou ik graag nog iets over willen schrijven, als de Heere me de tijd geeft. Verder hoop ik zendingswerkers uit Canada en Amerika te ontmoeten. Een ervaren zendeling die veertig jaar onder de indianen gewerkt heeft, bijvoorbeeld, maar ook een jonge man die in opleiding is voor zendingspiloot. Met die mensen wil ik graag praten. Bovendien is het de bedoeling dat ik een bezoek breng aan Calvin College in Grand Rapids en aan een internationale bijbelschool in Chicago. 

4. Hoe brengt u de dag door?
Hier in Nederland ben ik gewend aan mijn eigen dagindeling: 's ochtends om 4 uur op, 's avonds om 8 uur naar bed, maar ik weet niet of ik dat in Amerika kan volhouden. In elk geval wil ik graag elke dag een paar uur alleen zijn om te lezen en te schrijven. Tijdens deze reis houd ik geen lezingen, ik wil vooral bibliotheken bezoeken -om belangrijke boeken te raadplegen die ik niet kan kopen-, vrienden opzoeken en genieten van de natuur. Gods schepping is zo prachtig en zo bijzonder, daar wil ik ook graag over schrijven. De kleuren van de onopvallendste bloemen, de bewegingen van het kleinste insect - allemaal grote wonderen in de schepping. Ik zou ook graag schilderen, maar daar heb ik geen tijd voor. Er zijn zoveel dingen die ik eerst nog moet schrijven, over het leven van Luther onder meer, en over het zendingswerk onder de indianen. 

5. Hoeveel boeken gaan mee?
Een paar, niet veel. Ik wil vooral boeken mee terugbrengen naar Nederland, daarvoor neem ik een paar extra tassen mee. 

6. Waar haalt u die boeken?
Op verkopingen van tweedehands boeken, of gewoon in de boekhandel. Een antiquariaat is me te duur. De boeken die ik meeneem op reis, kies ik uit mijn eigen voorraad. Mijn huis wordt te klein, zoveel boeken staan hier inmiddels. 

7. Welke soort boeken leest u in de vakantie?
Ik houd veel van Engelse boeken, vooral ook oudere verhalen over de geloofservaringen van christenen. De fouten die zij gemaakt hebben - laat ik die zien als waarschuwing voor mezelf. De zegeningen die ze gehad hebben - laat ik daar ook om bidden. 

8. Welke drie boeken staan bovenaan?
"De Roos van Saron" van Andrew Gray.
De trilogie over het geslacht Bjrndal -"En eeuwig zingen de bossen", "Winden waaien om rotsen" en "De weg tot elkander"- van Trygve Gulbranssen.
"De vrijheid van een christenmens" van Maarten Luther. 

9. Waarom?
"De Roos van Saron" is indertijd in het Nederlands vertaald door mijn vader. Ik ben opgevoed met veel liefde voor de Engelse en Schotse puriteinen, onder wie Andrew Gray. Gray is zelf maar 22 jaar geworden, maar hij schrijft heel helder over het geestelijk leven. Net als andere puriteinen is hij ruim in het nodigen van een zondaar tot Christus, maar heel precies in het noemen van de vruchten, de kenmerken. Gulbranssen schreef machtige boeken over de geschiedenis van een Noorse kolonistenfamilie. Zijn verhalen vind ik vooral mooi vanwege de natuurbeschrijvingen en de karaktertekening. Wat Luther betreft, hij behandelt de kern van het geloof. Hij heeft natuurlijk sterk onder de plichten van de wet geleefd, dus kan hij als geen ander schrijven over de vrijheid die het offer van Christus geeft. Hoewel die vrijheid ook weer leidt tot een gebondenheid aan Christus, zoals Hij Zelf zegt: Als je Mij liefhebt, onderhoud dan ook Mijn geboden. 

10. Welk ander boek is uw absolute aanrader?
"Als het regent in de bergen" van Eileen Crossman. Het gaat over het leven van James Fraser, de zendeling die voor het eerst het Evangelie gebracht heeft onder de Lisu's in de bergen van Zuid-China. Precies in de streek waar wij momenteel ons werk hebben. Prachtig boek. Als je veel leest en hoort over het leven van zendingswerkers, besef je dat allerlei uiterlijke zaken wegvallen. Het gaat erom of mensen het licht van het Evangelie uitstralen - en dan kun je je afvragen: Hoeveel licht stralen wij uit?