Naast ”Sonny Boy” las ze de biografie van Annie M. G. Schmidt en ”Jachtlust”, ook beide geschreven door Annejet van der Zijl. „Een bijzonder goede schrijfster, ik heb veel bewondering voor haar.” Docente Stolk vertelt over haar favoriete boek ”Sonny Boy”, dat zich afspeelt in Den Haag in de jaren ’30.
Naam: L. C. Stolk
Leeftijd: 34
Functie: Lerares Nederlands aan het Ichthus College in Veenendaal
Favoriete boek: ”Sonny Boy” van Annejet van der Zijl
Wat is het verhaal in “Sonny Boy”?
„Rika van der Lans heeft een ongelukkig huwelijk. Samen met haar vier kinderen verlaat ze haar man en vertrekt van Goeree Overflakkee naar Den Haag. Om rond te kunnen komen, start ze een pension. Tussen Waldemar Nods – de eerste gast– en haar ontstaat een relatie. Heel schokkend: zij is bijna veertig en Waldemar 20 jaar jonger. Bovendien is hij van Surinaamse afkomst.
Dan breekt de Tweede Wereldoorlog uit. Het paar neemt onderduikers in huis, waardoor ze opgepakt worden. Nadat ze een tijd in Vught hebben doorgebracht, wordt Rika naar Ravensbrück gestuurd waar ze enige tijd later sterft aan uitputting. Waldemar is in het kamp in Neuengamme; hij blijft in leven. Als de nazi’s het kamp proberen te ontruimen, wordt Waldemar samen met duizenden gevangenen op de luxe oceaanstomer Cap Arcona gezet. Amerikanen zien het schip voor vijand aan en beginnen te bombarderen. Waldemar –in Suriname ooit een verwoed zwemmer– springt van boord. Hij zwemt naar het strand waar hij bij aankomst in de stad wordt doodgeschoten. De twee hebben een zoontje gekregen, Waldy, bijgenaamd Sonny Boy, waar het boek naar is vernoemd.”
Waardoor bent u dit boek gaan lezen?
„In kranten en tijdschriften las ik recensies die mij erg aanspraken. Ik heb het boek meer dan eens gelezen, onder meer met een leeskring van collega’s en belangstellenden. In september 2006 maakten we een trip door Den Haag en hebben verschillende plekken waar het boek zich afspeelt bezocht.”
Waarom uw favoriet?
„Het mooie van ”Sonny Boy” is dat de wereldgeschiedenis gekoppeld is aan een hele persoonlijke geschiedenis van twee simpele mensen. Daarnaast is het op een goede literaire manier geschreven; de schrijfster heeft een leuke schrijfstijl mét humor. Dat maakt het boek bijzonder. Van der Zijl doet gedegen onderzoek en presenteert het op zo’n manier dat het een mooi verhaal wordt. Ik heb echt bewondering voor haar manier van schrijven. Ook hoe het begin en het einde aan elkaar gekoppeld zijn, er is een mooie cirkel gemaakt.”
Aangrijpend?
„Heel aangrijpend. Het is literatuur en gelijk non fictie. Spannend is het in die zin dat je als lezer wilt weten of ze de toestand in het concentratiekamp overleven. Koel en zakelijk wordt je geïnfomeerd: „Die en die mensen gaan met ons mee, na selectie komen we terug, en je hoort dan: „Rika van der Lans is er niet meer bij.”.
De totstandkoming van dit boek vindt Stolk bijzonder: „Het is een waargebeurd verhaal. De schrijfster hoorde van de geschiedenis, is het helemaal uit gaan zoeken. Dat dit dan uiteindelijk in zo’n boek resulteert, is echt bijzonder.”
Een aanrader voor jongeren?
„Absoluut. Jongeren hebben –ook bij ons op school– snel vooroordelen over allochtonen. In dit boek zie je een hele andere situatie. Ook hoe het er aan toe gaat. Het is een verhaal van gewone mensen zonder dat het echt helden zijn. Ik raad het mijn leerlingen aan, ook als ze een boekpresentatie moeten houden.”