Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

Redacteur: Cultuurredactie

Floris Bakels (1915-2000)

Leven en werk van Bakels staan in het teken van de Tweede Wereldoorlog. In "Nacht und Nebel" (1977) beschreef hij op indringende wijze zijn verblijf in twee gevangenissen en zes concentratiekampen. Tijdens deze periode ging hij over tot het christelijk geloof. Het lukte hem om een dagboek bij te houden, waarin hij zijn ervaringen neerlegde. Dat vormde de basis voor "Nacht und Nebel". Ook in latere boeken -zoals "Verbeelding als wapen" en "Uitzicht"- legde Bakels overpeinzingen uit zijn kampperiode neer, en trok hij lessen uit het lijden dat hij zelf meemaakte.

Zijn boeken verschenen aanvankelijk bij Elsevier in Amsterdam, waar Bakels zelf uitgever was, later bij Kok in Kampen. Mr. W. E. Steunenberg, voormalig uitgever bij Kok: "Zelfs na zijn kampervaringen had hij nog steeds een geweldig goed gevoel voor humor. Hij was een aristocraat, een nuchter mens, die met beide benen op de grond stond, een getuigend christen op zijn heel eigen manier. Hij was niet snel in een hokje te duwen, had in alle christelijke kerken een plaats kunnen hebben."

Dat laatste blijkt ook wel uit de uitspraken die Bakels zelf in 1983 in deze krant deed, kort na zijn doop door onderdompeling in de Dode Zee: "Ik ben niet gedoopt naar een kerkgenootschap toe. Na de doop behoor je tot de Kerk van Jezus en niet tot een bepaalde door mensen bedachte denominatie. (...) Ik zou mezelf eerder protestant dan katholiek noemen, maar eigenlijk heb ik er bezwaar tegen; ik zeg liever dat ik probeer christen te zijn, hoezeer ook door zonden geplaagd."

Floris Bertold Bakels werd in 1915 in Den Haag geboren. Na zijn studie rechten in Leiden was hij tot 1942 advocaat in Rotterdam. In dat jaar werd hij opgepakt. Na een verblijf in verschillende concentratiekampen maakte hij uiteindelijk in Dachau de bevrijding mee. Na de oorlog was Bakels betrokken bij de oprichting van de Anne Frank Stichting.