Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

Redacteur: Jeannette Wilbrink-Donkersteeg

De bekroningen van Beckman

Over tien dagen viert Thea Beckman haar tachtigste verjaardag in het Spoorwegmuseum te Utrecht. Daar zal de succesvolle auteur van historische jeugdromans ook haar nieuwste boek presenteren. Beckman heeft dan 24 titels op haar naam staan. De bekendste, "Kruistocht in spijkerbroek", beleefde maar liefst 69 herdrukken en kreeg een Gouden Griffel. Ook andere pennenvruchten van haar hand vielen in de prijzen. Op deze pagina aandacht voor de vijf bekroonde uitgaven en voor de rol van de godsdienst in haar werk. 

Thea Beckman debuteerde in 1971 en begon daarmee aan een glansrijke carrière in de jeugdboekenwereld. De schrijfster verwierf vooral naam met haar vrij dikke, historische jeugdromans, maar schreef ook science fiction. Nu en dan verscheen er een dunnere uitgave, zoals haar sprookje over spoken en het Kinderboekenweekgeschenk in 1991. 

Een aantal uitgaven kreeg eervolle vermeldingen, nominaties of zogeheten "tips" van de Nederlandse Kinderjury. Die boeken blijven op deze pagina buiten beschouwing, alleen de vijf bekroonde exemplaren komen aan de orde. Verder is er aandacht voor één voorbeeld van een boek dat Beckmans favoriete thema tot onderwerp heeft, namelijk (feministische) vrijheid. 

Overigens vielen Beckman ook andere onderscheidingen dan bekroningen voor afzonderlijke titels ten deel. In 1998 werd ze "wegens haar grote verdiensten als jeugdboekenauteur" voor haar hele oeuvre benoemd tot ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Dit ter gelegenheid van haar 75e verjaardag. De burgemeester van Bunnik, waar de schrijfster woont, decoreerde haar in het stadhuis van Schouwen-Duiveland. Daarbij werd ook het boek "Vrijgevochten" gepresenteerd, dat voor een deel in Zierikzee speelt. 

Bovendien werd Beckman in 1984 de Huib de Ruyterprijs toegekend, omdat "zij met haar historische boeken een belangrijke impuls heeft gegeven aan het geschiedenisonderwijs in Nederland." 

Zelf zei Beckman over al die huldeblijken dat ze bekroningen door volwassenen niet zo belangrijk vindt. Aan het oordeel van kinderjury's hecht ze naar eigen zeggen meer waarde, omdat de kinderen haar doelgroep vormen. De boeken waarop ze -zoals ze vijf jaar geleden in een interview met deze krant zei- zelf "mateloos trots" is, namelijk "Hasse Simonsdochter" en "Het helse paradijs", vielen echter nooit in de prijzen. 

Spijkerbroek
Inmiddels behoort Beckman al jaren tot de bekendste jeugdboekenauteurs in Nederland. Het wekt dan ook geen verbazing dat er rond haar 80e verjaardag groot uitgepakt wordt. De eigenlijke gedenkdag is pas later deze zomer, maar het feest wordt volgende week zaterdag alvast gevierd in het Spoorwegmuseum. 

Niet elke jonge RD-lezer zal zich daar overigens thuis voelen. De 'dresscode' op deze dag luidt: spijkerbroek. En wie aan de speurtocht meedoet, kan een rol winnen in "Crusade in Jeans", de verfilming van "Kruistocht in spijkerbroek." Er wordt ook voorgelezen en Beckman signeert er haar nieuwe boek, dat elders in deze bijlage besproken wordt. Wie liever rustig thuis de avonturen van de historische helden meebeleeft, kan dit najaar zijn slag slaan. Dan worden ter ere van Beckmans verjaardag al haar boeken in prijs verlaagd naar 10 euro.