Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

Redacteur: Hans van Holten

Onbeantwoorde brieven

Ook de provincie Gelderland heeft een eigen boekenserie, onder de naam "Gelderse Cahiers". De deeltjes worden uitgegeven onder auspiciën van de Stichting voor Kunst en Cultuur Gelderland. De serie omvat tot nog toe negentien cahiers. Maar anders dan bij de Noord-Hollandse serie betreft het hier boeken voor volwassenen. Behalve het laatste, "Wachten op een brief" van Martine Letterie, dat bedoeld is voor de jeugd van 12 jaar of ouder. 

Het is meer gebaseerd op de werkelijkheid dan het boek van Penning. Dat blijkt bijvoorbeeld uit oude foto's van belangrijke personen in het boek: de complete familie Draafsel uit Doetinchem tijdens en kort na de Eerste Wereldoorlog (overgroot- en grootouders van de schrijfster zelf), hun hotel en de toenmalige kweekschool Groen van Prinsterer. Maar de echte hoofdpersonen, Mathilde en haar tante Jeanne, zijn verzonnen. Zij komen allebei uit België: tante Jeanne verbleef als vluchtelinge tijdens de Grote Oorlog in het hotel, en 
Mathilde volgt na die oorlog haar tante gehoorzaam maar opstandig naar datzelfde hotel. Zij is door haar woedende ouders naar Nederland gestuurd omdat zij het bestond zich met een "ordinaire" timmerman te verloven. In de Achterhoek moet ze maar proberen haar geliefde zo snel mogelijk te vergeten. 

Hoopvol blijft Mathilde echter wachten op een brief van haar Marcel, maar die komt niet, zoals tante Jeanne al had voorspeld.
Ook Jeanne, zo blijkt, heeft ooit zitten wachten op een brief van haar geliefde, en die was al evenmin gekomen. Allebei fantaseren ze dat er iets mis is gegaan, maar met hun fantasie zitten ze er toch naast; dit betekent voor beiden het einde van een illusie. 

Het verhaal, dat handig opgebouwd is -de ene keer wordt de situatie vanuit Mathilde bekeken, dan weer vanuit Jeanne- geeft een levendig beeld van Antwerpen en Doetinchem in die dagen, ook op godsdienstig terrein. Maar uiteindelijk blijkt het geloof toch niets met de problemen te maken te hebben. 

N.a.v. "Wachten op een brief", door Martine Letterie; uitg. Ploegsma, Amsterdam, 2003; ISBN 90 216 1516 9; 111 blz.