Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

Redacteur: Gisette van Dalen-Heemskerk

Gelouterd talent

Bij uitgeverij Koster verschenen onlangs drie nieuwe romans. In "Gelouterd talent" beschrijft Nelleke Wander gevoelvol een probleemvolle vader-zoonverhouding. "De vondelingen" van Jac. Overeem vertelt de lezer iets over de grote armoede die er begin 1800 rond Voorthuizen heerste. De roman "Verstild verlangen" van A. den Uil-van Golen gaat over een moeizame huwelijksrelatie. 

"Ik kon er echt niks aan doen, mam." Hij schopt zijn schoenen uit. Pa staat inmiddels in de deuropening. "Tja, wanneer kun jij eens wèl ergens wat aan doen?" vraagt zijn stem sarcastisch. Ruud zwijgt, schokschoudert alleen. Tegen pa kan hij toch niet op. "Kun je je vader nog een normaal antwoord geven? Nee zeker. Mijnheer lapt alles aan zijn laars. Ik weet al precies hoe het gegaan is: "Ja ma, ik ben er op tijd." En ondertussen ga je vrolijk je eigen gang. Lekker alleen aan jezelf denken. En dan blijf je een poos bij die gekke kwibus in de Kerkstraat hangen. Volgens mij leert die vent je geen cent goeds." 

De lezer duikt in het eerste hoofdstuk van de roman "Gelouterd talent" direct al in het probleem waar het in dit boek om draait. De verstoorde verhouding tussen hoofdpersoon Ruud en zijn vader. Van jongs af aan gaat het mis tussen die twee. Diko, de twee jaar oudere broer van Ruud, heeft geen problemen met zijn vader, maar vindt het wel heel vervelend voor zijn broertje. Zelfs Ruuds moeder snapt niet waarom haar man zo tegen zijn zoon doet. 

Als Ruud zestien is, komt het tot een climax. Hij besluit uit huis te gaan en bij een oom en tante te gaan wonen. Er gaan nog heel wat bladzijden overheen voordat de lezer weet dat het toch nog goed komt tussen die twee. 

"Gelouterd talent" is heel gevoelvol geschreven. Minpuntje is dat de lezer op bladzijde 28 al iets van het probleem begrijpt waar Ruuds vader mee worstelt. Aan de andere kant beschrijft Nelleke Wander de uiteindelijke verzoening heel menselijk. De woordkeus van de schrijfster is niet overal even logisch. Als Ruud bijvoorbeeld zijn pols breekt, staat er. "Klap! Zeer onzacht schiet hij voorover." Waarom niet gewoon keihard in plaats van zeer onzacht? 

N.a.v. "Gelouterd talent", door Nelleke Wander; ISBN 90 5551 236 2; 214 blz.