Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

Redacteur: J. A. Verveen

Brieven van Mientje Vrijdag

De gebundelde vijftig brieven van de hand van Mientje Vrijdag aan haar zielsvriendin Aaltje Smelt in Vriezenveen zijn geschreven in de periode tussen 16 oktober 1930 en 2 juli 1942. Er zal meer correspondentie tussen de beide vriendinnen geweest zijn. Dit moet dan als een selectie worden gezien. 

Mientje Vrijdag werd geboren op 11 januari 1884 te Rijssen en overleed daar op 27 juli 1943. Toen ze in verwachting was van haar zoon overleed haar man Jan ter Haar. Bij haar sterven was haar zoon 32 jaar. In het nu verschenen boekje komt ook de naam van Jan Vrijdag voor, geen onbekende ambtsdrager in Rijssen. Er zullen ook in Rijssen steeds minder mensen zijn die deze familie nog persoonlijk hebben gekend. Dat geldt ook voor de namen die genoemd worden in deze soms wel wat persoonlijk getinte brieven. 

De brieven zijn herdrukt in de stijl waarin ze destijds geschreven zijn. Daarop zou best het nodige aan te merken zijn. Zou er aan de brieven gesleuteld worden, dan zouden het echter Mientjes brieven niet meer zijn. 

In de brieven schrijft Mientje aan Aaltje veel over haar zielservaringen tijdens en na preken. Ze mag dan wel eens tot de conclusie komen: Wie is toch een leraar gelijk onze Heere Jezus. Ze schrijft over gesprekken die ze had met predikanten en mensen die ze in haar woonplaats bezocht. 

Kennelijk zag de uitgever er nog brood in om een vierde druk van deze correspondentie uit te geven. Het kan zeker geen kwaad voor hen (ook jongeren) die met vragen over hun zieleheil lopen, ook dit soort boekjes eens ter hand te nemen. Wellicht kunnen deze eenvoudige brieven tot onderwijs zijn. Zou de weg van de Heere met Zijn kinderen anders zijn dan zestig jaar geleden, toen enkele van deze brieven geschreven werden? Ik geloof het niet! 

N.a.v. "Mientje Vrijdag" (vierde druk); uitg. Theologische Boekhandel P. Stuut, Rijssen, 1996; 120 blz.