Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

Redacteur: L. Vergunst-van Eck

Slotroman van Eva-trilogie

Mies Vreugdenhil heeft met de roman "Wolken rond Eva" haar trilogie "Eva" voltooid. Ze heeft het zichzelf bij het schrijven van dit derde deel zeker niet gemakkelijk gemaakt. 

Ieder hoofdstuk bekijkt de gebeurtenissen vanuit een ander perspectief. Hierdoor komen de karakters van de verhaalfiguren goed naar voren. Je merkt dat de schrijfster invoelend is ten opzichte van mensen in probleemsituaties. De schaduwzijde hiervan is dat de lezer overstelpt dreigt te worden door de moeilijkheden. In deze roman wordt onder meer verhaald van een dwangstoornis, abortus, samenwonen, een drankprobleem, handicap, werkloosheid en het fragile-X-syndroom. Wie kan al deze onderwerpen op een bevredigende wijze aan de orde stellen? 

Klap
De hoofdpersoon, Eva, heeft al genoeg besognes, nadat zij met haar man Arend en dochtertje Anneke een auto-ongeluk krijgt als gevolg van een spookrijder. Anneke heeft slechts schrammen en Eva knapt ook langzaam op, nadat zij uit de coma ontwaakt. Arend wordt echter niet meer de oude. Lichamelijk en psychisch heeft hij een dusdanige klap gehad, dat hij voor zijn werk niet meer geschikt is. Het moeilijkste zijn zijn uitbarstingen op te vangen. 

Op een boeiende manier weet Mies Vreugdenhil deze conflicten te beschrijven. Het verhaal zou hierbij aan kracht gewonnen hebben als er meer spanningsbogen waren. De roman kabbelt op sommige momenten te veel en dreigt zich te verliezen in te gedetailleerde beschrijvingen van bijvoorbeeld het eten of de ontspanningskuur van Eva. 

Met deze christelijke roman laat de schrijfster in ieder geval zien dat het geloof in de Heere God waarde heeft, maar geen pad over rozen garandeert. 

N.a.v. "Wolken rond Eva", door Mies Vreugdenhil; uitg. De Groot Goudriaan, Kampen, 1996; 158 blz.